Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Olomouc prohodí jednosměrky u náměstí. Cestu si tudy zkracují stovky aut denně

Už od začátku příštího týdne se změní režim průjezdu ulicemi v nejužším centru Olomouce. Vedení města rozhodlo o prohození dopravního značení jednosměrných ulic Ztracená a Ostružnická, které vedou z Horního náměstí. Cílem je znepříjemnit řidičům zkratku přes historické jádro hanácké metropole a zklidnit v místě provoz.

Postupné zklidnění dopravy v pěší zóně v centru Olomouce je cílem projektu, který už v srpnu 2019 schválila Rada města Olomouce. Jeho součástí byla i úprava režimu dopravy, která by měla zamezit zneužívání centra města k rychlejšímu tranzitu. K této úpravě dojde v pondělí 18. října.

Právě zkracování si cesty přes Horní náměstí a další části pěší zóny je podle autorů studie jedním z faktorů, které snižují z pohledu chodců hodnotu celé zóny. Denně se jedná o desítky až stovky vozidel, která i přes časté kontroly městské policie projedou přes Horní náměstí s využitím ulic Pavelčákova, Ztracená a Ostružnická.

Součástí návrhu na omezení tohoto jevu bylo i otočení jednosměrek v ulicích Ztracená a Ostružnická tak, aby se zabránilo možnosti přímého průjezdu z ulice Pavelčákovy přes Horní náměstí s výjezdem ulicí Ztracenou do Denisovy ulice. Řidiči nyní budou muset navíc projet dvě zatáčky za radnicí u Caesarovy kašny.

„Je otázka, jak velký efekt to bude mít. Taxikář nebo jiný řidič to teď asi projede Ostružnickou ulicí. Kdo to zná, tak si to stejně zkrátí. Na místě je spíše účinnější kontrola oprávněnosti průjezdu a podle mě také dodržování rychlosti. Aby tam jezdili jen rezidenti a zásobovatelé,“ uvažuje člen dopravní komise Olomouckého kraje Petr Daněk (STAN).

Dosavadní trasou přes náměstí si dle průzkumu, který má radnice k dispozici, zkracovalo denně až 400 řidičů cestu, kterou by jinak absolvovali regulérní trasu přes třídu Svobody a ulice Legionářská, Studentská a Dobrovského.

Od pondělí 18. října bude proto ulice Ztracená jednosměrná ve směru od ulice Denisova směrem na Horní náměstí a ulice Ostružnická bude jednosměrná ve směru z Horního náměstí do ulice Pekařská.

Na všech směrech budou na přechodnou dobu umístěny dopravní značky IS22 s upozorněním na změnu dopravního režimu. „O změně organizace dopravy je informován Dopravní podnik města Olomouce i Městská policie Olomouc, jejíž strážníci budou v prvních dnech pomáhat na místě řešit případné problémy,“ doplnil mluvčí olomouckého magistrátu Michal Folta.

Součástí projektu na zklidnění dopravy v centru bylo také loňské rozšíření pěší zóny o části ulic Zámečnická a 8. května.

Stavba tramvajové trati na Nové Sady uzavře další ulice. U supermarketu vznikne provizorní parkoviště

Stavba tramvajové trati na Nové Sady v Olomouci pokročila k poslední uzavírce páteřní Zikovy ulice. Mění se proto dopravní režim, u supermarketu Albert mimo jiné vznikne nové provizorní parkoviště pro zdejší obyvatele. Přes kilometr dlouhá trať...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa, Magistrát města Olomouce

Štítky doprava, centrum, Olomouc, silnice, náměstí, radnice, pěší zóna, Petr Daněk, Starostové a nezávislí, Dopravní podnik města Olomouce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc prohodí jednosměrky u náměstí. Cestu si tudy zkracují stovky aut denně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.