Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Index bezpečnosti silnic: Olomouc si pohoršila, Jeseník je poslední

Žebříček nebezpečnosti silnic okresních a krajských měst se oproti loňsku promíchal. Olomouc se ve srovnání pololetních statistik propadla ze druhého místa na sedmé. Jeseník se v indexu bezpečnosti silničního provozu umístil na posledním místě z 59 sledovaných okresních měst.

Index bezpečnosti silničního provozu vyjadřuje úroveň nehodovosti na základě počtu usmrcených a těžce zraněných osob při dopravních nehodách v zastavěné oblasti krajských a okresních měst. Index zohledňuje také počet obyvatel daných měst. Generali Česká pojišťovna zveřejnila data za první pololetí letošního roku.

„Generali Česká pojišťovna dvakrát ročně mapuje bezpečnost silničního provozu na silnicích krajských a okresních měst a sestavuje Index bezpečnosti silničního provozu. Index vychází ze statistik Policie ČR a je vztažený k počtu obyvatel jednotlivých měst. Index je tak možné brát jako ukazatel toho, jak bezpečné jsou silnice v daném městě,“ vysvětluje způsob měření indexu bezpečnosti silnic Ivana Buriánková z Generali České pojišťovny.

Z třinácti krajských měst se nejbezpečněji jezdilo v Karlových Varech. Olomouc byla v loni v pořadí na druhém místě, letos je sedmá. Podle databází došlo v prvním pololetí minulého roku ve stotisícovém městě k úmrtí jednoho člověka a čtyřem těžkým zraněním. V prvních šesti měsících letošního roku zemřeli na olomouckých silnicích dva lidé a jeden utrpěl těžké zranění. Na chvostu tabulky se drží Zlín, který z loňského 11. místa spadl až na místo poslední.

V hlavním městě bylo na silnicích usmrceno 10 osob a 46 těžce zraněno. V Brně zemřelo na silnicích 5 lidí a 27 se jich vážně zranilo. „Jako obvykle se v prvním pololetí roku stalo nejvíce vážných nehod v největších metropolích, v Praze a Brně. V přepočtu na počet obyvatel však tato dvě města vychází lépe než například Zlín, kde zemřel v důsledku dopravních nehod jeden člověk a pět se jich těžce zranilo,“ konstatovala Ivana Buriánková.

Úsekové měření na Červenohorském sedle bude zřejmě až za rok

Instalace radarů u silnice vedoucí přes Červenohorské sedlo se na příští motorkářskou sezonou zřejmě nestihne. Pro zajištění úsekového měření se vyřizují potřebná povolení a dokumentace, předběžný odhadovaný termín zprovoznění spadá na konec roku...

Smrtelné nehody se prvních šesti měsících roku 2021 stejně jako loni vyhnuly všem okresním městům Olomouckého kraje. Zatímco loni nedošlo v první polovině roku v Prostějově k žádné nehodě s těžkým zraněním, letos evidují statistiky policie čtyři takové případy. Stejný počet vážných úrazů při nehodách se stal i ve zhruba čtyřikrát menším Jeseníku. V přepočtu tak město na severu regionu skončilo na posledním místě klasifikace.

Výrazný posun tabulkou vzhůru oproti loňsku naopak zaznamenal Šumperk a Přerov, kde policisté evidovali pouze po jedné nehodě s těžkým zraněním.

Podle celkové bilance prvního pololetí letošního roku na silnicích krajských a okresních měst zahynulo 39 lidí, 186 osob bylo při dopravních nehodách těžce zraněno.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Nehoda, auto, zranění, doprava, silnice, město, Olomoucký kraj, Olomouc, Jeseník, silniční provoz, Generali Česká pojišťovna, dopravní nehoda, Policie České republiky, Brno, Zlín, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Index bezpečnosti silnic: Olomouc si pohoršila, Jeseník je poslední  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.