Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Socha svatého Kryštofa u obchvatu Olomouce už nestojí. Někdo ji chtěl ukrást

, aktualizováno 1. listopadu 2021, 12:41

U obchvatu Olomouce již nestojí socha svatého Kryštofa, patrona řidičů. Neznámí zloději se bronzovou sochu někdy v noci o víkendu pokusili ukrást, a při tom ji poškodili tak, že musela k zemi. Škoda je čtvrt milionu korun.

Mluvčí policie Petra Vaňharová uvedla, že neznámý pachatel poškodil sochu sochu sv. Kryštofa, která stála v blízkosti obchvatu Olomouce u dálnice D35 na pravé straně ve směru ze Slavonína na Holici, v sobotu večer.

"Nenechavec odstranil plát bronzu z části levého lýtka a další kus z pravé nohy sochy. Poté odřezal i palec pravé nohy a nařízl další dva prsty. Mimo to se mu povedlo poškodit stojnou traverzu upevňující sochu v betonovém základu, a ta se celá posunula o několik centimetrů směrem k dálnici," popsala mluvčí.

Policisté již v sobotu večer našli v okolí místa odstraněné pláty z nohou, chybí tak pouze palec pravé nohy sochy.

Zloději však narušili statiku sochy takovým způsobem, že musela být okamžitě odstraněna. Škoda je předběžně 250 tisíc korun.

"Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci, na který trestní zákoník ukládá trest odnětí svobody až na jeden rok, zákaz činnosti nebo propadnutí věci," dodala mluvčí police.

Silničáři chtějí sochu obnovit v plné kráse

Zloději odřezali jednu nohu Kryštofa úplně a řez druhé končetiny už nestihli dokončit. Svatý Kryštof vysoko na kopci u dálnice opatroval poutníky, řidiče a všechny cestující od října roku 2005. 

Autorem bronzové instalace byl Marius Kotrba. Beskydský rodák dokončil kráčejícího obra s dítětem na rameni šest let před infarktem, kterému ve věku 51 let podlehl.

"Naší snahou bude artefakt obnovit v plné kráse na původním místě," slíbil Miroslav Mazal z olomoucké pobočky Ředitelství silnic a dálnic.

Samosběr nezačal šťastně. Davy lidí vzaly pole útokem, někteří utekli bez placení, jiní pěstitele napadli

Vyhledávaný samosběr zeleniny ve Vojnici nedaleko Olomouce nezačal šťastně. Zeleninu zde pěstuje rodinná zemědělská firma a lidé si ji mohou vlastnoručně nasbírat. Někteří toho zneužívají, zeleninu kradou, a dokonce pěstitele i napadli.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR, Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky socha, svatý Krištof, krádež, obchvat, policie, Olomouc, Dálnice D35, Holice, Slavonín, Marius Kotrba, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mira Štefka

Tak snad to opraví. Lidi jsou prasata, nic jim není svaté.

Pondělí, 1. listopadu 2021, 16:06Odpovědět

Karel Klečka

Vandal nic neukradl - odřezané části pojhodil opodál.
Soše se prý přezdívalo "Pedofil unáší malé dítě"

Pondělí, 1. listopadu 2021, 14:57Odpovědět

Socha svatého Kryštofa u obchvatu Olomouce už nestojí. Někdo ji chtěl ukrást  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.