Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Na dálnici bez známky i se zákazem řízení. Kontroly budou pokračovat, upozorňuje policie

Jízda po dálnici bez platné elektronické viněty se může pro řidiče snadno stát problémem, na kontroly se zaměřili policisté z dálničního oddělení. Za dva dny zastavili v regionu 74 aut, více než třetina řidičů se dopustila přestupku. Dva šoféři navíc usedli za volant i přes zákaz řízení.

Nejen příslušníci celní správy se zaměřují na určených úsecích na kontroly platnosti elektronické dálniční známky. V úvodu týdne při dopravně bezpečnostní akci Argos projížděli databáze také policisté z dálničního oddělení Kocourovec a odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Policie se zabývá prodejem falešných certifikátů. Prodávajícím i kupujícím hrozí až tři roky za mřížemi

Policie na svém twitterovém účtu potvrdila, že se zabývá servery, které nabízí falešné certifikáty bezinfekčnosti. K sehnání jsou falešné dokumenty i v Česku. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) považuje pozměnění nebo padělání covid certifikátu...

Na dálnicích D1 a D35 zkontrolovali policisté 74 vozidel, u kterých zjistili 29 dopravních přestupků. „Na pokutách za 26 přestupků vybrali celkem 22 700 korun, tři přestupky byly oznámeny správnímu orgánu. Zastavili 19 řidičů, kteří užili zpoplatněnou dálnici bez elektronické dálniční známky. Dva řidiči řídili se zákazem řízení, jeden za jízdy telefonoval a jeden byl pod vlivem alkoholu,“ vyjmenovala policejní mluvčí Marta Vlachová.

Policisté plánují i další rozsáhlejší kontrolní akce. „Upozorňujeme řidiče, že v obdobných dopravně bezpečnostních akcí budeme pokračovat i v nadcházejících dnech,“ uvedla mluvčí Vlachová.

Nový systém elektronických známek funguje od začátku roku, kdy elektronické záznamy v centrálním systému nahradily do té doby používané papírové kupony. Povinnost pořídit si elektronickou dálniční známku platí pro motorová vozidla nejméně se čtyřmi koly, jejichž nejvyšší povolená hmotnost činí nejvýše 3,5 tuny.
Na přípojná vozidla a motocykly se povinnost nevztahuje. Osvobozeni od povinnosti koupit si dálniční známku jsou provozovatelé vozidel přepravujících těžcte zdravotně postižené občany, kteří jsou podle zvláštního právního předpisu držiteli průkazu ZTP, nebo průkazu ZTP/P vydaného v ČR, pokud provozovatelem silničního motorového vozidla je postižená osoba sama nebo osoba jí blízká. Známku nemusejí mít ani vozidla na elektrickou energii, vodík nebo hybridní pohon, či historická vozidla s přidělenou zvláštní registrační značkou.
Elektronickou dálniční známku mohou majitelé aut zakoupit na stránkách www.edalnice.cz nebo ve vybraných obchodních místech.
Zdroj: www.edalnice.cz
Nejhorší je, když o život přijdou i nevinní lidé, říká k tragickým nehodám expert BESIPu Charouz

Pět životů vyhaslo od konce října při nehodách na silnicích Olomouckého kraje. Nejtragičtější následky měla nedělní havárie u Olomouce – Nemilan, kvůli které zemřeli tři lidé. Krajský koordinátor BESIPu varuje před riskantním předjížděním a...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie České republiky

Štítky Doprava, dálnice, kontroly, policie, dálniční známka, Olomouc, Olomoucký kraj, dálniční poplatek, Kocourovec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na dálnici bez známky i se zákazem řízení. Kontroly budou pokračovat, upozorňuje policie  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.