Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Z části ulice Na Vozovce v Olomouci je jednosměrka. Bludiště i pro místní, lamentují řidiči

Částečné zjednosměrnění olomoucké ulice Na Vozovce se setkalo i s kritikou ze strany veřejnosti. Město chce v oblasti zklidnit dopravu a umožnit bezpečnější průjezd také cyklistům do nedalekého parku a centra města. Řidiči se tak v úseku, kde došlo k úpravě dopravního značení, musí mít na pozoru.

Jednou ze spojujících tras z hlavního průtahu městem blíže k historickému jádru Olomouce byla řadu let ulice Na Vozovce. Nyní ji mohou více využít jen řidiči jedoucí směrem od města. Současně proběhly úpravy i v okolních jednosměrkách. Změna rozvířila hned několik diskuzí na sociálních sítích. „Vjel jsem tam a pak hleděl kudy kam musím jet. Podotýkám, že jsem tam vyrůstal 20 let, takže to znám nazpaměť a teď velkej šok,“ napsal do komentáře řidič Marek.

Další diskutující se obávají zkomplikování průjezdu místem, které je podle některých z nich doslova bludištěm i pro řidiče z Olomouce. Díky zjednosměrnění na jedné straně silnice vznikl prostor pro vytvoření cyklostezky.

Člen krajské dopravní komise Petr Daněk (STAN) ale změnu nevidí jako problém. „Ulice Na Vozovce a celá lokalita úřední čtvrti je rezidenční oblastí. Bydlí zde spousta Olomoučanů, děti po ulicích chodí do svých škol. Zjednosměrnění ulic má za cíl omezení tranzitu touto lokalitou - auta by měla využít hlavních tříd a ulic,“ míní odborník na dopravu Daněk.

Řidiči mohou jet po nedávno zrekonstruované třídě Svornosti, delší je pak trasa přes třídu Míru, ulici Litovelskou a Krapkovu. „Komplikace tras pro místní je vyvážena tím, že před jejich domy bude bezpečnější a klidnější prostředí,“ tvrdí Petr Daněk a k novému obousměrnému úseku cyklostezky dodává: „Ulice Na Vozovce je rovněž přímou spojnicí sídliště Tabulový vrch a centra města pro chodce a cyklisty a je tedy velmi vhodné, aby zde byl adekvátní dopravní prostor pro tyto nejzranitelnější účastníky provozu.“ 

Také ulice Na Vozovce se nově stala součástí zóny s maximální povolenou rychlostí 30 kilometrů v hodině. „Městu takový způsob regulace dopravy umožňuje realizovat opatření ve prospěch cyklistům a lépe pracovat s veřejným prostorem,“ vysvětlil omezení Martin Luňáček z útvaru hlavního architekta Magistrátu města Olomouce.

Dodávky musí na noc pryč. Olomouc zkouší nové omezení parkování

Větší dodávková auta zabírající parkovací místa pro osobní vozidla vykáže od začátku listopadu nová značka z vybraných olomouckých ulic. Pilotní projekt nočního zákazu parkování dodávek zavádí město v částech Neředína a Nové Ulice. Zároveň rozšiřuje...

Na oblast se nyní zaměřují i strážníci Městské policie Olomouc. Vzhledem ke změně dopravního značení a organizaci dopravy v této zóně, dohlížejí na místě strážníci na dodržování bezpečnosti silničního provozu a zároveň upozorňují řidiče, aby dbali zvýšené pozornosti příslušnému dopravnímu značení a nedocházelo tak ke zbytečným kolizním situacím,“ uvedl mluvčí olomoucké městské policie Petr Čunderle.

Požadavek občanů na navýšení parkovací kapacity v oblasti se novými úpravami neposunul, tyto otázky chce město pojmout v nové strategii. „Problematika parkovacích míst je řešena v nové parkovací politice města. Zpoplatněním parkování v úřední čtvrti dojde lepším podmínkám parkování pro rezidenty,“ konstatoval Petr Daněk z dopravní komise Olomouckého kraje.

Olomouc chystá nový systém parkování. Výrazně víc zaplatí přespolní a majitelé druhého auta

Olomoucká radnice připravuje nový systém parkování, který bude pro řadu řidičů znamenat výrazné zdražení. Město hodlá rozšířit stávající zóny a zpoplatnit tisíce parkovacích míst. Přespolní řidiči za roční kartu zaplatí dvanáct tisíc korun. Vyšší...

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městská policie Olomouc

Štítky doprava, značení, rekonstrukce, parkování, cyklostezka, Olomouc, cyklista, Petr Daněk, Starostové a nezávislí, Tabulový vrch a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Z části ulice Na Vozovce v Olomouci je jednosměrka. Bludiště i pro místní, lamentují řidiči  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.