Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Na přechodu mě pustí až třicáté auto. V Chomoutově analyzovali rušný průtah obcí

Rozsáhlé poznatky o dojmech občanů z rušného průtahu Chomoutovem přinesla anketa, která se konala v průběhu září. Obyvatelé měli možnost zaznačit své názory online také do pocitové mapy, výsledky zpracovali odborníci z Univerzity Palackého. Zklidnění úseku by uvítalo 99 procent z více než dvou set respondentů.

V olomoucké části Chomoutov žije přes tisíc obyvatel, skoro čtvrtina z nich předala své poznatky k frekventovaným ulicím. Do ankety se zapojilo 250 lidí, což je 23% všech obyvatel. „Jde o nebývale vysokou míru zapojení, jak nám potvrdili experti na participaci,“ uvádí Lenka Introvič z místního spolku Los Vesinos.

Na ulici se nachází třetina všech chomoutovských domácností, na ulici se pohybují prakticky všichni obyvatelé – na cestě do školy či školky, do práce, do obchodu či za volnočasovými aktivitami. Proto začali občané před více než rokem na nebezpečnost ulice a její negativní dopady upozorňovat prostřednictvím iniciativy Bezpečný Chomoutov.

Chomoutov diskutoval o proměně rušného tahu. Další problém vznikl u satelitu

Necelé dva kilometry průtahu obcí a 150 podnětů od občanů. Na veřejném projednávání se setkali obyvatelé Chomoutova, kteří již delší dobu nejsou spokojení s dopravním ruchem hlavních ulic v olomoucké městské čtvrti. Požadavky na zlepšení si...

Pocitová mapa, která byla součástí průzkumu, přinesla informace o místech, která se obyvatelům líbí, nelíbí i jaké by požadovali změny. Ke dvěma stovkám oblíbeným bodů opatřených komentářem přidali respondenti přes osm set padesát bodů, které vnímají jako problematická nebo by zde uvítali nějakou změnu.

Jako nepříjemné či nevhodně řešené místo nejvíc vnímají občané Chomoutova křižovatku u hasičárny, kde se nachází odbočka na Horku nad Moravou. Pro řidiče je komplikované dostat se na hlavní tah z vedlejší ulice, ani pěší s dopravním řešením nejsou spokojení. „Ten přechod asi nefunguje. Počítám auta až do třiceti, než mě někdo pustí,“ stojí v jednom z komentářů.

Kompletní data předali zástupci spolku a obce Útvaru hlavního architekta magistrátu města Olomouce. Ten plánuje projednání zklidnění ulice na odborných komisích architektury a dopravy v lednu 2022. „Budeme vytvářet dopravně-urbanistickou studii, která navrhne opatření v krátkodobém i dlouhodobém horizontu, což by byla kompletní rekonstrukce. Připravíme více variant, které se budou dál projednávat s veřejností,“ přislíbil před časem Martin Luňáček z útvaru hlavního architekta olomouckého magistrátu.

Na základě analýzy anketních dat Univerzity Palackého zpracoval spolek Los Vesinos pro občany přehlednou prezentaci.

Nevyužívanou plochu v Chomoutově si vzali místní do péče. Vzniká altán i švestkový sad

Rozsáhlou proměnou prochází plocha na ulici Hrachoviska v Chomoutově zvaná Koperník. Místní občané si dali za cíl prostranství zvelebit. Velkou část prací zajistili obyvatelé olomoucké místní části svépomocí. Jedním z vrcholů úprav bude sobotní...

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Los Vesinos – Chomoutované sobě

Štítky Doprava, rekonstrukce, průzkum, silnice, Chomoutov, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na přechodu mě pustí až třicáté auto. V Chomoutově analyzovali rušný průtah obcí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.