Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

VIDEO: V Prosenicích se srazily dva nákladních vlaky. Doprava na Ostravu se večer obnovila po jedné koleji

, aktualizováno 14. ledna 2022, 22:02

V železniční stanici Prosenice na Přerovsku se v noci srazily dva nákladní vlaky. Vykolejily čtyři vozy a lokomotiva a poškozené jsou také troleje a výhybka. Nikdo není zraněný, nehoda však zastavila provoz vlaků na frekventovaném koridoru z Přerova směrem na Ostravu. Provoz se na jedné koleji obnovil před desátou večer.

Nehoda se stala ve čtvrtek před jedenáctou hodinou večer. "Na výhybce se srazil nákladní vlak s dalším vlakem. Vzhledem k jízdě vlaků ve stejném směru se jednalo o boční srážku. V důsledku srážky vykolejily 4 vozy a lokomotiva a byla poškozena trakční podpěra," potvrdil Martin Drápal Drážní inspekce.

Škoda je předběžně 21 milionu korun. "Drážní inspekce na místě provádí šetření příčin a okolností vzniku této mimořádné události," dodal Drápal. Nehoda se obešla bez zranění.

Na místě zasahují hasiči. "Aktuálně se podílíme na likvidaci následků srážky dvou nákladních vlaků na nádraží v Prosenicích. Na místě je 7 jednotek profesionálních i dobrovolných s těžkou technikou," uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Před desátou hodinou večer Správa železnic oznámila, že na jedné koleji je provoz obnovený. "Provoz v Prosenicích se po včerejší nehodě podařilo obnovit. Vlaky nyní jezdí po sudé kolejové skupině. Ke zprovoznění druhé části staničních kolejí dojde po výměně zničené výhybky. Její výroba potrvá asi 2 týdny. Následně proběhne oprava a plné zprovoznění trati," uvedla Správa železnic.

Provoz na železnici byl přerušený

Vlaky dopoledne nabíraly až dvouhodinové zpoždění. Zpoždění se dotýká i zahraniční dopravy mezi Rakouskem a Polskem. Například IC Ostravan, který vyjel v 05:00 z Třince, měl přes 100 minut zpoždění, téměř dvouhodinové zpoždění měl také RegioJet, který vyrážel v 05:00 z Bohumína, u dalších spojů je zpoždění zhruba hodinové.

Podle mluvčí Českých drah Vandy Rajnochové se okamžitě začalo řešit vypravení náhradních autobusů. "U dálkové dopravy jezdí autobusy v různých úsecích podle kapacity stanic, u regionální dopravy je to v úseku Lipník nad Bečvou - Přerov. Ustálit by se to ale mělo u dálkové dopravy náhradní autobusovou dopravou v úseku Olomouc - Hranice a Přerov - Hranice," řekla Rajnochová.

Původně se počítalo s tím, že se provoz na trati obnoví v noci. "Na základě vývoje odklízecích prací a poškození infrastruktury je nyní odhad takový, že nejpozději v sobotu v brzkých ranních hodinách by mělo dojít k částečnému zprovoznění tratě," uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Ministr dopravy Marin Kupka (ODS) po zasedání kabinetu uvedl, že na obnově jednoho z hlavních tahů se pracuje s plným nasazením. "Celý den se odstraňují následky nehody, která znamenala vykolejení vlaků a ochromení dopravy. Do půlnoci by mělo dojít ke zprovoznění hlavní koridorové trati alespoň po jedné koleji obousměrně," řekl.

Nehodu již začala vyšetřovat policie. "Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Šetření potrvá několik měsíců," potvrdila mluvčí policie Miluše Zajícová.

Vlak v Hlubočkách smetl auto z přejezdu. Dva lidé utrpěli zranění, nehoda zastavila provoz na trati

S velkým štěstím a jen s lehkým zraněním vyvázla devětapadesátiletá řidička ze srážky s osobním vlakem na přejezdu v Hlubočkách u Olomouce. Žena v autě zkřížila cestu osobnímu vlaku, ve kterém jelo 37 cestujících. Kromě zraněné řidičky skončil v...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor, Drážní inspekce

Štítky nehoda, srážka, vlaky, železnice, hasiči, Drážní inspekce, Prosenice, Ostrava, havárie, Přerov, doprava, Správa železniční dopravní cesty, okres Přerov, ODS, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V Prosenicích se srazily dva nákladních vlaky. Doprava na Ostravu se večer obnovila po jedné koleji  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.