Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Řidiči si oddechnou. Magistrát povolil stavbu nadjezdu přes trať v Holici

Magistrát vydal stavební povolení na stavbu nadjezdu přes železní trať v Olomouci-Holici. Nadjezd po dokončení nahradí železniční přejezd se závorami, který nyní v této části Olomouce často komplikuje automobilovou dopravu. Přejezd totiž funguje na hlavním železničním koridoru z Olomouce do Přerova, kde jezdí mnoho vlaků. 

Z přehledu chystaných investic Správy železnic vyplývá, že stavba nadjezdu přijde na zhruba 236 milionů korun. Dokončena má být do závěru roku 2023. Po vybudování silničního nadjezdu bude nynější železniční přejezd v Olomouci-Holici zrušen. Stavba zahrnuje přeložku silnice v délce 468 metrů, most překlene železniční koridor a účelové komunikace.

"Prozatím bylo vydáno nepravomocné dílčí stavební povolení pro stavební objekty silnice III. třídy a veřejně přístupných účelových komunikací. Současně probíhá vodoprávní řízení a stavební řízení pro stavební objekty a provozní soubory, které jsou v gesci Drážního úřadu," řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. "Tato řízení zatím nejsou ukončena," doplnil. 

Nadjezd nad koridorem v Holici čeká na stavební povolení. Stavět by se mělo už letos

Výstavba nadjezdu přes železniční koridor v olomoucké části Holice se přibližuje. Správa železnic požádala o stavební povolení. Projekt náhrady železničního přejezdu na velmi frekventované trati se připravuje zhruba pět let, v letošním roce by...

Stavba nadjezdu je podle něj vzhledem k vyšším investičním nákladům podmíněná opětovným schválením v Centrální komisi ministerstva dopravy, dokončeným majetkoprávním vypořádáním dotčených pozemků a vydáním pravomocného stavebního povolení.

Ze žádosti o vydání stavebního povolení vyplývá, že na na novém mostě bude doprava vedena ve dvou jízdních pruzích širokých tři metry, přičemž pro cyklisty budou po stranách vyhrazeny metr široké pruhy. Samotný most má být dlouhý 88 metrů. Výstavba je plánována ve dvou stavebních sezonách. Původní plány počítaly s tím, že nadjezd bude postaven v letech 2019 a 2020.

Komplikace na železničním přejezdu v Uničově. Bývá uzavřený delší dobu než dřív

Zejména obyvatelům Uničova na Olomoucku a blízkého okolí nyní dělá starosti železniční přejezd u stanice v Uničově. Po rekonstrukci trati totiž došlo k prodloužení takzvaných předzváněcích dob, a přejezd je proto uzavřen mnohem delší dobu. Řidiči...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky ČR, železnice, stavby, Olomouc, stavební povolení, Holice, Přerov, Správa železniční dopravní cesty, Drážní úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Magistrát povolil stavbu nadjezdu přes trať v Olomouci-Holici  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.