Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Mládež a senioři si od dubna připlatí za jízdné. Přerov navýšení ceny odmítl

Sleva 75 procent na jízdné pro děti, studenty a seniory od 1. dubna skončí také ve většině autobusových a vlakových spojů v Olomouckém kraji. Nově budou mít tito cestující jízdenky za polovinu ceny. Výjimkou je Přerov, kde vedení města rozhodlo o zachování slevy ve stejné výši jako byla v uplynulých čtyřech letech. Za městskou hromadnou dopravu zaplatila přerovská radnice v loňském roce 38 milionů korun.

V Přerově by podle radního pro dopravu Tomáše Navrátila (ANO) měla vyšší sleva motivovat k častějšímu využívání prostředků hromadné dopravy. A to alespoň do dokončení důležitých dopravních staveb ve městě, zejména takzvaného průpichu, který má ještě letos vylepšit plynulost provozu nedaleko přerovského autobusového a vlakového nádraží. Dalším aktuálním omezením je stavba kruhového objezdu na frekventované křižovatce ulic Dluhonská, Polní a Tržní.

„Omezení dopravy a objízdné trasy situaci řidičům jezdícím po městě komplikují, proto chceme, aby lidé co nejvíce využívali hromadnou dopravu. Tímto dáváme veřejnosti jasný signál - pokud je to možné, tak nechejte automobil doma a jeďte výrazně levnější hromadnou dopravou,“ uvedl radní Navrátil.

Pracovní skupina bude řešit parkování v Přerově. Ve městě chybí tisíce míst

Přes tři tisíce nelegálních stání pro automobily eviduje analýza dopravní situace v Přerově. Cesty, jak vyřešit problémy s parkováním bude hledat nová pracovní skupina. Zabývat se bude variantami plateb za parkování i výstavbou nových kapacit pro...

Ceny jízdného městské autobusové dopravy zůstávají v Přerově stejné. Plné jízdné tak bude i nadále ve výši 10 korun a zlevněné bude stát 2 koruny. Městskou hromadnou dopravu zajišťuje ve více než čtyřicetitisícovém městě společnost Arriva autobusy. Mimořádná přerovská úleva se netýká příměstských autobusů, jejichž provoz platí Olomoucký kraj.

V autobusech a vlacích Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (IDSOK) se výše slevy změní od 1. dubna. „Změna se týká skupin cestujících junioři 6–⁠18 let, žáci a studenti 18–⁠26 let, senioři starší 65 let. Nově je těmto cestujícím přiznána sleva na jízdném ve výši 50 procent z plné ceny jízdného,“ informuje web IDSOK.

Pro cestující v městské hromadné dopravě v Olomouci se od dubna situace nemění. „Sleva se mění v krajském systému, ale Dopravní podnik města Olomouce tuto slevu po celou dobu zavedenou neměl. Tarify se nemění, i při přestupování na linky DPMO zůstává nastavení stejné,“ informovala mluvčí olomouckého dopravního podniku Anna Sýkorová. Děti a studenti tak dlouhodobě využívají v Olomouci padesátiprocentní slevy, senioři starší 65 let mohou ve spojích DPMO cestovat zdarma.

Nafta až za dvojnásobek? Olomoucký dopravní podnik hledá s městem řešení

S rekordně vysokými cenami pohonných hmot se potýká také olomoucký dopravní podnik. Autobusy zatím využívají palivo z rezerv, které si společnost vytvořila, brzy ale bude DPMO muset kupovat naftu již za nové ceny. Rozdíl oproti loňsku je přitom...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Arriva autobusy

Štítky Doprava, městská hromadná doprava, Arriva, Přerov, autobusy, vlaky, sleva studenti, senioři, jízdenky, Olomouc, Dopravní podnik města Olomouce, Olomoucký kraj, jízdné, veřejná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mládež a senioři si od dubna připlatí za jízdné. Přerov navýšení ceny odmítl  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.