Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Pracovní skupina bude řešit parkování v Přerově. Ve městě chybí tisíce míst

Přes tři tisíce nelegálních stání pro automobily eviduje analýza dopravní situace v Přerově. Cesty, jak vyřešit problémy s parkováním bude hledat nová pracovní skupina. Zabývat se bude variantami plateb za parkování i výstavbou nových kapacit pro stání vozidel.

Přerovští radní plánují zřídit novou pracovní skupinu, která by se měla zaměřit na řešení parkovací politiky. „Členskou základnu mohou tvořit zástupci všech politických stran, které jsou v zastupitelstvu. Součástí se stanou i úředníci z odboru majetku, rozvoje, zástupci technických služeb i městské policie,“ informovala mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Podle analýz je ve více než čtyřicetitisícovém městě k dispozici asi 270 míst k parkování na tisíc obyvatel. Z plánu udržitelné městské mobility z roku 2017 pak vyplývá, že průměrně je ve městě 383 aut na tisíc obyvatel. Tento nepoměr potřebuje město vyřešit.

Co s auty na sídlištích? Lidé nechtějí parkovací dům před okny, říká olomoucký primátor Žbánek

Zaváděním změn v systému parkování se podrobněji zabývá také olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO). Úpravu parkovací politiky vidí jako takřka jediný nástroj, kterým lze nyní ve městě a zejména na sídlištích řešit nedostatek stání pro auta....

„Nedostatek parkovacích míst v Přerově vede řidiče k neoprávněnému stání na komunikacích. Evidujeme až 3300 nelegálních stání, což je problém. V posledních třech letech probíhala nevídaná výstavba v oblasti dopravy - a i z tohoto důvodu bylo neoprávněné parkování na mnoha místech tolerováno. V letošním roce velké dopravní stavby na území města končí, a proto se chceme zabývat návrhem nové parkovací politiky,“ vysvětlil radní pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO).

Pracovní skupina se bude podle Navrátila zabývat například návrhem lokalit pro zřízení parkovišť, parkovacích domů, parkovacích zón, ale třeba i úhradou poplatků za krátkodobé a dlouhodobé parkování.

Parkovací politiku řešil Plán udržitelné mobility Přerova před pěti lety. Za tu dobu se ale situace změnila – počet obyvatel od roku 2017 klesl, zatímco počet aut se navýšil, a skupina by měla pracovat s aktuální situací. „V současné době je ve městě asi 270 míst k parkování na tisíc obyvatel. Můžeme nechat postavit nová parkovací místa a dosáhnout zvýšení počtu na 383 vozidel, nebo najít jiné východisko – je třeba ale nalézt shodu,“ dodal radní Navrátil.

Obec Prosenice vyhlásila sbírku pro rodinu oblíbeného strážníka, který náhle zemřel

Obec Prosenice vyhlásila sbírku pro rodinu oblíbeného strážníka Zbyňka Švedika, který předminulou sobotu náhle zemřel. Devětatřicetiletý sportovec vychovával dva kluky, rodina splácí dům a ocitla se v tíživé situaci. Smrt způsobená náhlou...

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Město Přerov

Štítky parkování, doprava, auta, Přerov, parkovací politika, politika, Lenka Chalupová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pracovní skupina bude řešit parkování v Přerově. Ve městě chybí tisíce míst  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.