Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Semafor přibržďuje kvůli tramvajím provoz na rušné křižovatce. Trať tudy povede až za několik měsíců

O něco více trpělivosti nyní potřebují řidiči, kteří projíždějí přes rušnou Rooseveltovu ulici v Olomouci. Na Nových Sadech probíhá výstavba tramvajové trati, během přestavby zde vznikly i nové světelné křižovatky. Jedna z nich již nyní přibržďuje provoz, aby mohla projet tramvaj. Koleje však ještě přes křižovatku nevedou. Signalizaci podle magistrátu přenastavit nejde.

Do již dříve frekventovaného tahu ve směru na Tovačov se od ledna přidala i vozidla, která nemohou projet na sídliště uzavřenou ulicí Schweitzerova. V oblasti probíhá budování tramvajové trati. 

„Pro lidi je stavba určitá komplikace a semafory na Rooseveltově zatím nefungují úplně dobře. Je to už z části nastavené na režim, který bude po dokončení stavby. Občas se tam tvoří zácpy, řešili jsme to na odboru dopravy a byli jsme informováni, že by problém měl ustat, až se semafory seřídí při plném dokončení,“ ozřejmil předseda Komise městské části Nové Sady Jaroslav Krátký.

Na semaforech křižovatky ulic Rooseveltova a Trnkova se tak pravidelně rozsvítí v hlavním směru od centra města červený signál stůj a vedle něj na pár sekund zelená šipka, která zamezuje odbočení vpravo, aby mohla bezpečně projet tramvaj. Do zprovoznění nových kolejí ale zbývá ještě několik měsíců. „Když první auto chce odbočit doprava a šipka rovně mu to nedovolí, tak všechna auta za ním stojí. Je to jeden z problémů, který se vyřeší po dokončení stavby. Máme to tak přislíbené,“ podotkl Krátký z KMČ Nové Sady.

Do otevření vytížené olomoucké křižovatky zbývají dva měsíce. Nezkracujte si cestu přes staveniště, apeluje firma

Rychlým tempem pokračuje podle olomouckého magistrátu budování tramvajového propojení městských částí Nové Sady a Povel. V oblasti stavby se bude v následujících týdnech měnit dopravní situace i možnosti parkování, k dispozici již nebude...

Šipka se po zprovoznění trati bude podle Krátkého ukazovat pouze při průjezdu tramvaje. Nyní ji z režimu podle olomouckého magistrátu vyjmout nelze. „Nové světelné signalizační zařízení v křižovatce Rooseveltova - Trnkova již funguje v koordinaci se semafory na Velkomoravské, ale ze signálního plánu je momentálně vypuštěno samostatné odbočování vpravo přes tramvajovou trať do ulice Trnkovy,“ doplnil mluvčí olomoucké radnice Michal Folta.

Investice pohybující se okolo půl miliardy korun nyní proměňuje sídliště na Nových Sadech a Povelu, rozsáhlá akce zahrnující položení 1200 metrů kolejí a úpravu přilehlých komunikací má být dokončena letos v říjnu. V té době přijde na řadu finální doladění světelných křižovatek. „Dojde ještě k dodatečným úpravám koordinace tří křižovatek po spuštění nové křižovatky Rooseveltova - Zikova. V současné dopravní situaci při stavbě tramvajové trati, kdy jsou ulicí Rooseveltovou vedeny veškeré objízdné trasy individuální automobilové dopravy, náhradní trasy MHD a k tomu jednostranný vjezd a výjezd ze sídliště, nemá dopravní řešení žádnou alternativu, ani prostor ke změně,“ podotkl za olomoucký magistrát mluvčí Folta.

Zvýšený provoz se výrazně projevuje zejména v ranní a odpolední špičce. „Nejhorší je to ráno mezi sedmou a devátou a odpoledne mezi třetí, čtvrtou hodinou. Jezdím tam často a vím, že v průběhu dne je to jinak dobře průjezdné. Teď se to bude muset vydržet, jiná možnost samozřejmě není. Naštěstí je to jen dočasný stav,“ uzavřel Jaroslav Krátký.

POLITICKÁ KORIDA: Závidět něco lidem prchajícím před válkou je hloupé a nevkusné

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Okolo pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny, například MHD zdarma, se občas vedou až závistivé diskuse. Jak vnímáte...

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, investice, stavba, rekonstrukce, tramvajová trať, Nové Sady, křižovatka, Olomouc, tramvajová dráha, magistrát, Jaroslav Krátký, sídliště, Tovačov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Semafor přibržďuje kvůli tramvajím provoz na rušné křižovatce. Trať tudy povede až za několik měsíců  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.