Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Bílý kámen, který pro cyklisty každoročně otevírá vojenský prostor Libavá, bude letos opět v květnu

Do tradičního květnového termínu se po dvou letech vrací cykloturistická akce Bílý kámen, která od roku 1994 otevírá uzavřený vojenský prostor Libavá. Před dvěma lety akci poprvé zhatila pandemie koronaviru, loni byl tradiční termín posunutý na konec srpna. Novinkou bude letos další nová trasa.

Vojenský prostor bude otevřený tento den od 7 do 16 hodin. "Účastnický poplatek je mimořádně zvýšen na 100 korun, děti do 10 let neplatí. Výnos z letošního vstupného bude věnován na některé z kont solidarity s Ukrajinou," uvedl hlavní pořadatel Bílého kamene Milan Heřman.

Ke vstupu do vojenského prostoru návštěvníci musí mít platný doklad totožnosti, další podmínkou je cyklistická přilba. Vydat se mohou na povolené trasy podle mapy na stránkách akce. "Stejně jako loni i v letošním roce přibude nová povolená trasa ve vojenském újezdu. Ta povede z Města Libavá kolem Libavského potoka do bývalé obce Zigartice, odtud dále kolem Vojnovické kapličky a Lazského potoka až ke Královské studánce a kostelu na Staré Vodě," uvedli pořadatelé.

U Potštátu chce firma postavit další větrné elektrárny. Budeme proti tomu tvrdě bojovat, zní z radnice

Dvojici až stopadesátimetrových větrných elektráren plánuje vybudovat nedaleko Potštátu na Přerovsku soukromý investor. V okolí obce má vyrůst ještě další několik větrníků, jejichž výstavbu schválilo předchozí vedení města sousedícího s Vojenským...

České dráhy vypraví vlaky na přepravu kol

Návštěvníci při této příležitosti mohou zavítat například také na jindy nepřístupný zámeček Bores či odsvěcený libavský kostel. Ti, kteří míří především za kulturou a historií, se mohou dozvědět podrobnější informace od členů spolku Lubavia, který se stará o rekonstrukci zaniklých památek na Libavé, kde dříve žilo německé obyvatelstvo. Po druhé světové válce bylo z tohoto kopcovitého regionu odsunuto, opuštěné obce armáda postupně zbourala a v jejich okolí vybudovala výcvikový prostor.

Kvůli akci, na kterou každoročně míří až 5000 návštěvníků, vypraví také letos České dráhy do obcí sousedících s vojenským prostorem spoje se zvýšenou kapacitou přepravy kol. Tyto vlaky zastavují na hlavním nádraží v Olomouci, ve Velké Bystřici, v Hlubočkách, Hrubé Vodě, ve Smilově, Jívové, v Domašově nad Bystřicí a Moravském Berouně. 

Především pro starší účastníky a rodiny s dětmi vyjede i letos na trasy Bílého kamene autobus, který zastaví na deseti nejzajímavějších místech vojenského újezdu Libavá. Autobus vyjíždí z Olomouce a Velké Bystřice, součástí zájezdu je také výklad průvodce.

Bílý kámen cyklistům na Libavé nabídne novou trasu a zpřístupněné památky

Novou trasu i několik zpřístupněných památek nabídne letošní ročník cykloturistické akce Bílý kámen, která příští sobotu tisícům účastníků otevře jinak uzavřený vojenský výcvikový prostor Libavá. Loni se Bílý kámen poprvé v téměř třicetileté...

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto bilykamen-libava.cz

Štítky Bílý kámen, cyklistika, rekreace, armáda, cykloturistika, Libavá, vojenský újezd, vápenec, pandemie covidu-19, České dráhy, Ukrajina, druhá světová válka, Olomouc, Velká Bystřice, Libavský potok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bílý kámen, který pro cyklisty každoročně otevírá vojenský prostor Libavá, bude letos opět v květnu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.