Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Bílý kámen cyklistům na Libavé nabídne novou trasu a zpřístupněné památky

Novou trasu i několik zpřístupněných památek nabídne letošní ročník cykloturistické akce Bílý kámen, která příští sobotu tisícům účastníků otevře jinak uzavřený vojenský výcvikový prostor Libavá. Loni se Bílý kámen poprvé v téměř třicetileté historii nekonal. Důvodem byla pandemie koronaviru, která zhatila i letošní tradiční termín v květnu.

"Úplnou novinkou je nová osmikilometrová trasa z Hluboček přes Nepřívazy přímo na výšinu Strážisko, dále nově zpřístupněný hřbitov v Nové Vsi a Bělé, rekonstruovaný kamenný Jahnův kříž a několik křížů úplně nových na trasách naší akce," uvedl hlavní pořadatel Bílého kamene Milan Heřman

Připravena bude i rozsáhlá výstava fotografií v libavském kostele. "Návštěvníci jistě ocení i to, že u všech významnějších památek budou členové spolku Lubavia, kteří o nich poskytnou bližší informace," podotkl Heřman.

Vojenský prostor bude v sobotu 28. srpna pro cyklisty i pěší turisty otevřen od 7 do 16 hodin. Účastníci akce při vstupu do vojenského prostoru dostanou mapu s vyznačenými trasami a informacemi o jejich délce. V mapě jsou vyznačena také zajímavá místa či služby pro účastníky akce.

"Pro letošní ročník Bílého kamene je zásadní dodržování epidemiologických nařízení vydaných ministerstvem zdravotnictví, která budou platná v den konání akce," upozornil Heřman.

Z Olomouce a Velké Bystřice pojedou autobusy

České dráhy i letos vypraví do obcí sousedících s vojenským prostorem Libavá vlakové spoje se zvýšenou kapacitou přepravy kol. Pro starší účastníky a rodiny s dětmi vyjedou na trasy Bílého kamene autokarové zájezdy. "Autobusy vyjíždí z Olomouce a Velké Bystřice, každý autobus bude mít svého vlastního průvodce. Těmito průvodci se v letošním roce stanou členové spolupořádajícího spolku Lubavia," uvedl Heřman.

Lubavia je okrašlovací spolek, který se stará o rekonstrukci zaniklých památek na Libavé, kde dříve žilo německé obyvatelstvo. Po druhé světové válce bylo z tohoto kopcovitého regionu odsunuto, opuštěné obce armáda postupně zbourala a v jejich okolí vybudovala výcvikový prostor. Spolek obdrží 20 korun z každé vstupenky na Bílý kámen, peníze použije na obnovu památek.

Do prostoru se již podívalo téměř 100 tisíc lidí

Cyklistická akce Bílý kámen otevírá jindy uzavřené vojenské prostory na Libavé lidem od roku 1994, na akci každoročně míří na 5000 cyklistů, pěších turistů i seniorů v autokarech.

Předloni si Bílý kámen nenechalo ujít 4968 platících účastníků. Letní etapa v srpnu se jezdila v letech 2011 až 2014 kvůli vzrůstajícímu zájmu lidí nejen ze střední Moravy, ale i z celého Česka a sousedních států. Od roku 2015 se Libavá opět otevírala veřejnosti pouze 1. května. Při Bílém kameni se za hranice vojenského prostoru podívalo dosud už zhruba 98 tisíc lidí.

Návštěvníci při této příležitosti mohou zamířit například na jindy nepřístupný zámeček Bores, odsvěcený libavský kostel nebo poutní kostel ve Staré Vodě.

Tradiční cyklistická akce Bílý kámen na Libavé letos definitivně nebude. Poprvé od roku 1994

Cyklistická akce Bílý kámen, která od roku 1994 otevírá cyklistům jindy uzavřené vojenské prostory na Libavé, letos definitivně nebude. Pořadatelé doufali, že se jim podaří místo 1. května najít náhradní termín, nakonec se však rozhodli letošní...

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto bilykamen-libava.cz

Štítky cyklistika, Bílý kámen, armáda, Libavá, Olomouc, vápenec, vojenský újezd, cyklista, pandemie covidu-19, druhá světová válka, Hlubočky, Bělá, Strážisko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bílý kámen cyklistům na Libavé nabídne novou trasu a zpřístupněné památky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.