Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Soud schválil námitky Dětí země proti dálnici D1 u Přerova. Případ se bude znovu posuzovat

Další komplikaci musí řešit Ředitelství silnic a dálnic a další instituce ve snaze vybudovat poslední chybějící úsek dálnice D1 u Přerova. Nejvyšší správní soud rozhodl o zrušení rozsudku, který zamítal námitky ekologických organizací proti územnímu rozhodnutí. Případ se vrací znovu ke krajskému soudu, který má situaci znovu posoudit.

O změně územního rozhodnutí potřebného pro výstavbu desetikilometrového úseku dálnice Přerov – Říkovice rozhodl Krajský úřad Olomouckého kraje v dubnu minulého roku. Verdikt následně napadly organizace Děti Země, Krajina Dluhonice a Voda z Tetčic. Krajský soud v Ostravě žalobu v září zamítl a v tomto směru tak byla cesta k výstavbě otevřená. Včera však brněnský Nejvyšší správní soud tento rozsudek zrušil a případ vrátil zpět na krajský soud. 

Děti země a další organizace podaly proti rozhodnutí obsáhlou kasační stížnost, kterou Nejvyšší správní soud z části uznal. Jeden z bodů se týká posuzování vlivu stavby na životní prostředí označovaného jako EIA. „Krajský úřad Olomouckého kraje nesprávně odmítl stěžovatelovy návrhy na přezkoumání nově změněného závazného stanoviska EIA. Návrh zimní údržby dálnice, který byl přidán do řízení po předchozím rozsudku krajského soudu, nesplňoval požadavek stanoviska EIA,“ uvedl v odůvodnění předseda senátu Nejvyššího správního soudu Ondřej Mrákota.

Podle předsedy ekologického spolku Děti Země Miroslava Patrika má Krajský soud nyní lhůtu devadesáti dní od obdržení soudního spisu z Nejvyššího správního soudu, během níž by měl o žalobách Dětí Země, Krajiny Dluhonice a Vody z Tetčic znovu rozhodnout. Nejvyšší správní soud uznal dvě ze sedmi námitek obsažených v kasační stížnosti.

Přerov rozběhl výstavbu dalšího kruhového objezdu. Řidiče čekají objížďky

Po opravě poškozeného povrchu vznikne během několika dnů provizorní kruhový objezd na okraji Přerova. Na frekventované křižovatce ve směru na Horní Moštěnici a Zlín nechává město vybudovat nové řešení, které umožní bezpečnější průjezd z...

„Krajský soud se pečlivě nezabýval naším upozorněním, že rozptylová studie z května 2016 je již zastaralá, takže je nutné vypracovat a předložit novou. Například více než dva roky platí přísnější limit ročních koncentrací jemného prachu, takže by mohlo dojít k jeho významnému překročení. A pokud ano, tak se musejí uložit kompenzační opatření,“ upřesnil za Děti Země Miroslav Patrik obsah jedné z námitek v kasační stížnosti, kvůli které se bude případem znovu zabývat krajský soud.

Ředitelství silnic a dálnic v průběhu soudních sporů přitom pokročilo s přípravou stavby. V březnu oznámilo také zhotovitele dálnice, úsek D1 u Přerova má za 6,9 miliardy vybudovat sdružení firem vedené společností Strabag. S dokončením klíčové silnice státní organizace předběžně počítala v roce 2025.

„Příprava akce ‚D1 136 Říkovice – Přerov‘ aktuálně pokračuje majetkoprávní přípravou a rozkladová komise Ministerstva dopravy řeší rozklad proti vydanému stavebnímu povolení na hlavní trasu,“ informoval tehdy generální ředitel ŘSD Radek Mátl s připomenutím několik měsíců trvajícího posuzování námitek proti v současnosti nepravomocnému stavebnímu povolení.

Kvůli dostavbě D1 u Přerova se musí masivně kácet. Silničáři ovšem nemají pozemky pro náhradní výsadbu

Kvůli dostavbě posledního chybějícího úseku D1 okolo Přerova se bude muset masivně kácet. Povolení však silničáři mohou získat pouze za podmínky náhradní výsadby, nemají však vhodné pozemky. Rozhodnutí o povolení kácet proto úřady až do konce...

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, dálnice, stavba, D1, silnice, ŘSD, Ředitelství silnic a dálnic, Přerov, Dluhonice, Děti Země, Dálnice D1, Nejvyšší správní soud České republiky, krajský soud v Česku, EIA, Olomoucký kraj, Říkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud schválil námitky Dětí země proti dálnici D1 u Přerova. Případ se bude znovu posuzovat  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.