Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Pro frekventovaný tah z Mohelnice se rýsuje úleva. Stavba nového úseku za miliardu má začít v roce 2026

Obci Libivá a části Mohelnice má ulevit výstavba nového úseku silnice I/44, kterou plánuje Ředitelství silnic a dálnic. Pro tuto stavbu nyní běží územní řízení na Olomouckém krajském úřadu, zprovoznění obchvatu Libivé ŘSD aktuálně odhaduje na rok 2028. Klíčové je totiž napojení na připravované části dálnice D35, která se po dokončení stane alternativním severním tahem napříč Českou republikou.

Olomoucký krajský úřad zahájil územní řízení na chystanou stavbu přeložky silnice I/44 mezi Mohelnicí a Vlachovem na Šumpersku, díky které bude hustý automobilový provoz odkloněn z obce Libivá i z průtahu Mohelnicí. Ředitelství silnic a dálnicplánuje stavbu přeložky na tomto hlavním silničním tahu ze střední části Olomouckého kraje do Jeseníků a dál do Polska zahájit v roce 2026, stát má 939 milionů korun.

"Tento úsek představuje propojující článek mezi připravovanou dálnicí D35 a navazujícími částmi přeložky silnice I/44," komentovalo ŘSD zahájení územního řízení na přeložku silnice I/44 mezi Mohelnicí a Vlachovem, která bude měřit 3500 metrů. Projekt zahrnuje celkem 49 stavebních objektů a dva mosty. "Realizace stavby přispěje ke značnému zvýšení bezpečnosti, plynulosti silničního provozu a zlepšení životního prostředí v těchto sídlech," uvedlo ŘSD.

Pusté dálniční odpočívadlo na D35 u Olomouce dostane moderní podobu za 45 milionů

Moderní odpočívka podle nových standardů Ředitelství silnic a dálnic má vzniknout v příštím roce na dálnici D35 u obce Skrbeň nedaleko Olomouce. Stání pro dvě desítky kamionů a třicet osobních aut přijde na více než 45 milionů korun, součástí bude...

Předpokladem pro stavbu přeložky silnice I/44 mezi Mohelnicí a Vlachovem je podle ŘSD dobudování navazujícího úseku dálnice D35, a to včetně všech větví mimoúrovňové křižovatky Mohelnice-sever. Nová přeložka, jejíž stavba má zabrat dva roky, naváže na už zprovozněný úsek silnice I/44 mezi obcemi Vlachov a Rájec.

Silnice I/44 je důležitou komunikační osou ve směru z jihu na sever Olomouckého kraje. "Je prakticky jedinou vhodnou komunikací umožňující spojení měst Šumperka a Jeseníku s krajským městem Olomoucí. Silnice I/44 umožňuje navíc přístup do rekreačně významné oblasti Jeseníků," uvedlo ŘSD.

Loni v létě na trase I/44 začala stavba silničního obchvatu Bludova na Šumpersku, který z této obce odvede hustou automobilovou dopravu. Začínat bude u Postřelmova a napojí se na silniční průtah Šumperkem. Stavba 5,5 kilometru dlouhého obchvatu Bludova má být dokončena v roce 2024.

Rušnou křižovatku v Přerově na tři měsíce omezí stavba průpichu. Ovlivní i provoz autobusů

Zcela nová čtyřproudová silnice postupně vzniká v bývalém průmyslovém areálu Juta v Přerově. Více než osm set metrů dlouhý úsek čeká v následujících měsících dokončení a napojení na frekventovanou křižovatku. Řidiči tak budou muset počítat s...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, investice, stavba, silnice, Mohelnice, Libivá, D35, Olomoucký kraj, Ředitelství silnic a dálnic, Dálnice D35, Vlachov, Česko, okres Šumperk, Jeseníky, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro frekventovaný tah z Mohelnice se rýsuje úleva. Stavba nového úseku za miliardu má začít v roce 2026  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.