Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Na prostějovských výpadovkách se objevily další radary. Řidiče přinutí zpomalit, věří policie

Na dvou frekventovaných prostějovských výpadovkách se objevily další radary na měření rychlosti aut. Řidičům, kteří příliš šlapou na plyn, ukážou rychlost a poznávací značku. To by je mělo zpomalit, věří prostějovská městská policie, která radary pořídila.

Nové měřiče rychlosti jsou v ulicích Vrahovická a Brněnská. Ve městě už několik radarů funguje, při překročení rychlosti řidiči dostanou obsílku s pokutou. Tentokrát jde ovšem o nový systém. Základem je komunikace s řidičem. 

"Vozidlu se nejprve zobrazí rychlost a ve vzdálenosti kolem 50 metrů se k rychlosti přidává i registrační značka. Pokud vozidlo nezpomaluje, zobrazí se nápis ZPOMALTE nebo nastavený text, a pokud to nepostačuje, přidá se registrační značka. Tím se docílí zpomalení vozidla," věří ředitel Městské policie Prostějov Libor Šebestík.

Podle zkušeností je účinnost podobných zařízení na úrovni 98 procent v prvních týdnech a měsících provozu. Později sice efektivnost klesá, na druhé straně však řada řidičů v měřené lokalitě podle Šebestíka zpomaluje už automaticky.

Prostějovem se někteří šílenci řítili rychlostí až 120 kilometrů. Ve městě je již druhý radar

Několik desítek řidičů, kteří překročili povolenou rychlost, zachytí každý den radar na frekventované brněnské výpadovce v Prostějově. Na záznamu jsou ovšem i řidiči, kteří ve městě jeli přes sto dvacet kilometrů v hodině. Dnes v Prostějově začal...

"Vzhled ukazatele je koncipován ve spolupráci s dopravními psychology a specialisty z oblasti dopravního výzkumu tak, aby efekt zpomalení byl co nejvýraznější a působení v denních i nočních hodinách bylo co nejdelší," uvedl v tiskové zprávě Šebestík. Naměřená data se automaticky přenášejí do statistik, text je možné na dálku měnit, v ranních hodinách například na POZOR DĚTI.

K systému je možné dokoupit meteostanici a přidávat i další moduly, které mohou sledovat například zákaz vjezdu nákladních vozidel, nepřipoutané řidiče, telefonování za jízdy, zaplacení povinného pojištění nebo propadlou technickou kontrolu. Systém může vyhledávat také ukradená nebo hledaná vozidla.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky radary, měření, rychlost, auta, registrační značka, komunikace, městská policie, Prostějov, radar, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na prostějovských výpadovkách se objevily další radary. Řidiče přinutí zpomalit, věří policie  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.