Počasí dnes15 °C, zítra22 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

FOTOGALERIE: Po dvou letech hotovo. Most na Masarykově třídě se otevře tramvajím i autům

Po dvou a čtvrt roce se na most na Masarykově třídě v Olomouci vrátily zatím ve zkušebním režimu tramvaje. Od prvního červencového rána už pak vyjedou soupravy i s cestujícími přes důležitý městský bulvár zpět do centra. Most přezdívaný Rejnok dostal také své oficiální jméno, jako první stavba tohoto typu ve městě.

Stavba Mostu Václava Rendera, pojmenovaného podle slavného patriota, barokního architekta a kameníka, trvala 22 měsíců. Začala v září 2020 a skončila v červnu 2022. Zahrnovala výrobu mostní konstrukce, dopravu z Itálie do Olomouce, kompletaci jednotlivých komponentů, technicky složité vysunutí 290tunových kolosů nad řeku, neméně náročné propojení všech inženýrských sítí, položení kolejí a všech konstrukčních vrstev vozovky.

Smart WC olomoucký park nedostane. Památkáři odmítli demolici zdevastovaných toalet

Vybavenost centra města Olomouce veřejnými toaletami by se měla zlepšit od března příštího roku. Město plánovalo už před dvěma lety demolici zchátralé stavby na okraji jednoho z parků a instalaci mobilních toalet, ze záměru nakonec sešlo. Nyní má...

„Stavba II. B etapy protipovodňových opatření v Olomouci je z pohledu změn nejnáročnější ze staveb, které Povodí Moravy aktuálně realizuje. Končíme třetí fázi, předáváme most veřejnosti. Stavba ale pokračuje, měla by být dokončena v září letošního roku,“ řekl během slavnostního aktu investiční ředitel Povodí Moravy Tomáš Bělaška s připomenutím pokračujících prací na náplavkách a nábřežích.

„Během realizace jsme měli dva těžké roky zasažené covidem. To s sebou neslo problémy v dodávkách materiálu, nedostatku pracovníků či komplikace při jejich příjezdu ze zahraničí. Přesto se nám podařilo třetí milník dodržet. Pevně věřím, že se nám podaří dodržet i poslední termín. Pořád je riziko několikatýdenního zdržení na levém břehu na ulici Nábřežní, ale nadále jednáme se zhotovitelem,“ připustil Bělaška.

Po slavnostním křtu požehnal mostu a všem lidem, kteří přes něj budou cestovat, také svatomořický probošt František Hanáček.

„Myšlenka realizovat protipovodňová opatření trošku jiným konceptem přišla před dvaceti lety. Podmínky a financování vyjednávalo několik primátorů a náměstků a já symbolicky přestřihávám pásku. Velké díky patří i pracovníkům magistrátu z několika odborů, kteří se o toto dílo zasloužili a budou se o něj v následujících letech starat,“ prohlásil olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Oprava přejezdu zavře Wolkerovu. Důležitým bodem v Olomouci neprojedou auta, tramvaje ani vlaky

S desetidenní úplnou uzavírkou tahu na sídliště Nová Ulice a návazně i na dálnici musejí počítat řidiči na úvod prázdnin v Olomouci. Železniční přejezd na ulici Wolkerova si vyžádá rekonstrukci, při které dojde k zavření silnice a také tramvajové...

Protože v lokalitě došlo k úpravě maximální povolené rychlosti na 30 kilometrů v hodině, jízdní doba tramvají se v tomto úseku podle mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Anny Sýkorové prodlouží o jednu minutu. Na otevření úseku přes Masarykovu třídu navazují další výluky, současně se zahájením provozu přes centrum se uzavře trasa na Novou Ulici. Správa železnic bude deset dní opravovat přejezd ve Wolkerově ulici. Po dokončení těchto prací se pak rozběhne rekonstrukce dvou významných křižovatek na třídě Svobody u restaurace Drápal a na tržnici. V této oblasti potrvají dopravní omezení až do poloviny srpna.

Technické parametry mostu
- Nový most na Masarykově třídě je ocelový s betonovou deskou, složený ze dvou polí. Jeho celková délka činí 63,3 metru, široký je 26,3 metru. Most vede ve výšce 7,65 metru nad dnem řeky Moravy.
- Konstrukce nového mostu i samotné koryto Moravy pod mostem je navrženo tak, aby zajistilo převedení průtoku 380leté vody o průtoku 650 kubíků za sekundu.
- Most navrhl v roce 2014 architekt Antonín Novák z atelieru DRNH
- Konstrukci vyhotovila a v Olomouci na místě sestavila italská firma Maeg Montevarchi.
- Náklady na stavbu (bez dopravního napojení) jsou cca 100 milionů korun
- Stavba začala v září 2020 a skončila v červnu 2022

Zdroj: Statutární město Olomouc

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Stavba, Most, investice, protipovodňová opatření, Morava, Masarykova třída, Olomouc, rejnok, Most Václava Rendera, Povodí Moravy, Povodí Moravy (státní podnik), Itálie, Antonín Novák, František Hanáček, Miroslav Žbánek, ANO 2011, Správa železniční dopravn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Mencler

Most? Řekl bych mostek ve srovnáním s mostem v Janově který spadl a do roka stal znovu. A to je most! Tady místo velké parády měla naběhnout hospodářská kriminálka a začít to prověřovat,kolik chat a pod bylo k,, mostku,, postaveno

Pátek, 1. července 2022, 10:04Odpovědět

FOTOGALERIE: Po dvou letech hotovo. Most na Masarykově třídě se otevře tramvajím i autům  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.