Počasí dnes32 °C, zítra28 °C
Úterý 16. července 2024  |  Svátek má Luboš
Bez reklam

D35 mezi Olomoucí a Lipníkem prošla rekonstrukcí. Uzavírku protáhne výměna datových kabelů

Od konce letošního dubna probíhala komplexní rekonstrukce čtyřkilometrového úseku dálnice D35 ve směru z Olomouce na Lipník nad Bečvou. Silnice, která minulé léto na několika místech ve vedru popraskala, prošla letos kompletní přestavbou. Konstrukční vrstvy i povrch jsou hotové, v provozu ale bude tato část dálnice zřejmě až v závěru prázdnin. Ředitelství silnic a dálnic uzávěru prodloužilo kvůli výměně datových kabelů mezi středovými svodidly.

„Zprovoznění plánujeme do konce prázdnin, možná to budou první dny v září," avizuje mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Opraven byl jízdní pás dálnice D35 nedaleko Velkého Újezdu mezi kilometry 288,7 až 292,8 včetně míst, kde loni v létě kvůli vysokým teplotám popraskal betonový povrch vozovky. „Takzvané vzdutí podloží pod cementobetonovým krytem se v tomto úseku stalo ve dvou případech. Už před 25 lety byly jisté výhrady proti kvalitě zpracování stavby. Úseku se musela věnovat nadstandardní údržbová pozornost,“ upozornil mluvčí Rýdl.

Veřejné výběrové řízení na zhotovitele vyhrála společnost Metrostav Infrastructure, která obnovila celou konstrukci vozovky. Zároveň vznikl bezúdržbový středový pás, byly vyměněny závěry mostů a stavbaři položili nový povrch vozovky. Součástí zakázky v hodnotě 188 milionů korun bez DPH byla i revize odvodnění dálnice.

ŘSD vypsalo zakázku na dálnici z Olomouce do Kokor. Čeká se ale na verdikt soudu

Zhruba o sto padesát milionů narostla oproti loňsku odhadované náklady na vybudování takřka osmi kilometrů nové dálnice mezi Olomoucí a obcí Kokory. První etapa spojnice krajského města s Přerovem má vyjít odhadem na 2,41 miliardy korun....

 

„Termín zprovoznění jsme oproti původnímu harmonogramu trošku protáhli. Na tomto úseku byla totiž už nějakou dobu plánována výměna optických kabelů ve středním dělícím pásu a my jsme se rozhodli spojit dvě akce do jedné," uvedl Rýdl. Podle něj je využito nynější dopravní omezení k pokládce nových kabelů, aby v tomto úseku na řidiče později nečekaly další dopravní komplikace. V rekonstruovaném dálničním úseku je provoz automobilů sveden do jednoho jízdního pásu, který byl opraven před dvěma lety.

Další navazující části dálnice si podle Rýdla už podobnou rekonstrukcí nevyžádají. „Takto stavebně dramatické místo už na dálnici D35 od Olomouce na Ostravu není. Eliminovali jsme nepříjemnosti, které jsme před časem registrovali. Můžeme snížit intenzitu údržby, kterou jsme museli častěji této části dálnice věnovat,“ podotkl Rýdl. Položeno bylo 3800 nového cementobetonového krytu, část dálnice je pokryta asfaltem. „Na křižovatkách, mimoúrovňových kříženích či na mostech vždy dáváme asfalt. Je technologicky snazší jít do něj s nějakou opravou. Drtivá většina je jinak z betonu přesně podle norem. Vše bylo pod velmi důkladným dohledem stavebního dozoru,“ vysvětlil Rýdl s tím, že životnost takto opravené dálnice je stanovena minimálně na 25 let.

Soud rozhodl ve prospěch stavby D1 u Přerova. Nad stavebním povolením ale visí otazník

Žalobu ekologických spolků Děti země, Voda z Tetčic a Krajina Dluhonice proti platnosti územního rozhodnutí pro plánovaný úsek dálnice u Přerova zamítl minulý týden ostravský krajský soud. Šlo o poslední soudní spor v této záležitosti. Příprava...

Na dálnici D35 u Velkého Újezdu ve směru na Ostravu loni v polovině června praskla vozovka na 22 let starém úseku, který má betonový základ. Hlavní roli sehrály vysoké teploty. Kvůli zvlněnému povrchu tam havarovalo pět aut, deset lidí utrpělo lehčí zranění. Dálnice D35 poté byla uzavřena v obou směrech, jelikož byla poškozena i v jízdním pásu na Olomouc. Na dálnici poté byla položena nová vrstva betonu.

Uzavřený úsek D35 loni v červenu několik dní výrazně komplikoval dopravu, na objízdné trase se v pracovní dny tvořily několikakilometrové kolony. Doprava značně zhoustla i v Přerově, přes který jezdilo hodně řidičů, aby se vyhnuli kolonám u Přáslavic a Velkého Újezdu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, investice, rekonstrukce, dálnice, D35, Velký Újezd, Lipník nad Bečvou, Olomouc, Ředitelství silnic a dálnic, Dálnice D35, Ostrava, Metrostav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

D35 mezi Olomoucí a Lipníkem prošla rekonstrukcí. Uzavírku protáhne výměna datových kabelů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.