Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Panely k Potštátu nahradil nový asfalt. Je to vymodlená silnice, oddechl si starosta

Místo drkotání na panelové cestě s výmoly mohou po letech projet řidiči pohodlně od Velkého Újezdu až za Potštát po nové asfaltové silnici. Poslední devítikilometrový úsek mezi Potštátem a Kozlovem se dočkal slavnostního otevření. Při stavbě použila firma také recyklovaný materiál z původní vozovky.

Bezpečnější dopravu do práce, škol či za kulturou umožní obyvatelům Potštátu na Přerovsku a okolních obcí opravený zhruba devítikilometrový úsek silnice mezi Kozlovem a Potštátem. Silnice byla ve špatném technickém stavu a místní se jí raději vyhýbali. Oprava komunikace ve směru na Olomouc navázala na dříve rekonstruovaný, asi jedenáctikilometrový úsek, který vede z Potštátu až na hranici Olomouckého a Moravskoslezského kraje. "Je to pro nás vymodlená silnice," řekl při slavnostním otevření opraveného úseku starosta Potštátu René Passinger.

D35 mezi Olomoucí a Lipníkem prošla rekonstrukcí. Uzavírku protáhne výměna datových kabelů

Od konce letošního dubna probíhala komplexní rekonstrukce čtyřkilometrového úseku dálnice D35 ve směru z Olomouce na Lipník nad Bečvou. Silnice, která minulé léto na několika místech ve vedru popraskala, prošla letos kompletní přestavbou....

Na špatný stav silnice mezi Poštátem a Kozlovem vedoucí okrajovou částí vojenského prostoru Libavá, která byla před několika desítkami let vybudována z betonových panelů, si dlouhá léta stěžovali řidiči. "Dříve se po této staré silnici nedalo jezdit, a když už se jelo, tak to hodně ničilo auta. Proto jsme se na opravenou cestu těšili," podotkl Passinger. Podle něj mnoho obyvatel Potštátu a okolních obcí dojíždí do Olomouce za prací či kulturou. "Stará cesta lidi odrazovala a objížděli to raději přes Hranice," dodal.

Podle hejtmanova náměstka Michala Záchy (ODS) byla rekonstrukce technicky náročná. Stavbaři materiál z původní panelové silnice recyklovali a použili při stavbě nové vozovky, která má asfaltový povrch. "Rekonstrukce 8,8 kilometru dlouhého úseku silnice stála 88 milionů korun," informoval Zácha. Podle něj 79 milionů korun pokryla dotace z evropských fondů, zbytek byl z rozpočtu kraje.

Okolí přerovského průpichu čeká asfaltování. Úlevu v dopravě má přinést do konce roku

Na tři dny se uzavírky kvůli budovanému průpichu v Přerově rozšíří i na druhý konec významné dopravní stavby. Na tento týden je plánovaná pokládka asfaltového povrchu v oblasti u autobusového nádraží, řidiči tak nebudou moct projet některými...

V roce 2018 byl opraven 11,5 kilometru dlouhý úsek mez Potštátem a hranicí Moravskoslezského kraje. "Propojila se teď celá silnice na území Olomouckého kraje od Velkého Újezdu až po hranice kraje," řekl ředitel Správy silnic Olomouckého kraje Petr Foltýnek.

Podle hejtmana Josefa Suchánka (Piráti a STAN) čeká v kraji oprava více než polovinu silnic, které hejtmanství spravuje. "Dobrou zprávou pro všechny kraje je, že vláda nadále hodlá splnit svůj slib a poskytne krajům příští rok na opravu silnic druhé a třetí třídy šestimiliardovou dotaci, zatímco dosud to v posledních letech byly čtyři miliardy korun," uvedl Suchánek. Podotkl, že i když rostou ceny stavebních prací, tak by v kraji mohlo být příští rok opraveno více silnic.

Olomoucký kraj vlastní zhruba 3100 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, které jsou značně zanedbané. Odborníci už dříve odhadli, že jejich oprava bude stát přibližně 25 miliard korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Doprava, silnice, oprava, investice, Potštát, Kozlov, Olomoucký kraj, Velký Újezd, Olomouc, Josef Suchánek, Moravskoslezský kraj, okres Přerov, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Panely k Potštátu nahradil nový asfalt. Je to vymodlená silnice, oddechl si starosta  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.