Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

VIDEO: Přes plnou v zatáčce. Policisté kontrolovali na Červenohorském sedle nejen motorkáře

Další ze série dopravně bezpečnostních akcí proběhla o víkendu na Červenohorském sedle na Jesenicku. Klikatá horská silnice je oblíbeným cílem motorkářů, ale i příznivců rychlé jízdy v automobilech. Policisté řešili na místě desítky přestupků, řidičům dávali i preventivní rady. Ke zklidnění lokality, ve které došlo i k několika fatálním nehodám, má přispět úsekové měření rychlosti. Termín instalace radarů je podle ŘSD zatím neznámý.

Řadu motorkářů nejen z České republiky, ale i ze zahraničí láka silnice I/44 která se vine přes Červenohorské sedlo na pomezí Šumperska a Jesenicka. Na dodržování pravidel se zaměřili policisté z Jeseníku. Na víkend naplánovali dopravně bezpečnostní akci zaměřenou převážně na motorkáře.

„Kontrolám se ale nevyhnuli ani řidiči osobních a nákladních vozidel. Do akce jsme přizvali také celníky, technika ze stanice technické kontroly v Jeseníku a v rámci společných hlídek i polské policisty z moto týmu. Protože jsme chtěli působit zejména preventivně, na místo dorazil i BESIP,“ informovala policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

V Šumperku by mohla vyrůst pila za dvě miliardy. Dřevo by vozila po železnici

V nově budované průmyslové zóně na okraji Šumperku by mohla vzniknout pila rakouské dřevařské společnosti Holzindustrie Maresch. Investice do dřevařského závodu v podhůří Jeseníků by mohla přesáhnout dvě miliardy korun. Vzniklo by zde okolo 140...

Během dvou dnů prošlo kontrolou na 180 motorek a vozidel, čtyřiačtyřicet řidičů se dopustilo přestupku. „Z toho 27 se dopustili motorkáři. Zejména se jednalo o překročení nejvyšší povolené rychlosti, kdy nejrychlejší z nich uháněl rychlostí 139 km/h. Dále pak nedodržování vodorovného dopravního značení a špatný technický stav motocyklů. Při kontrole jsme udělili cizincům za spáchání přestupků pět kaucí v celkové výši 26 tisíc korun,“ vyjmenovala mluvčí Neubauerová.

Čtyři motorkáři měli špatně umístěnou či nečitelnou registrační značku. Policisté při kontrole odhalili i řidiče osobního auta pod vlivem marihuany, který navíc převážel patnáct gramů pervitinu.

Na Červenohorském sedle někdo jezdí i přes dvě stě za hodinu, říká koordinátor BESIPu Charouz

Oblast Červenohorského sedla detailně zná Miroslav Charouz z organizace BESIP. Krajský koordinátor oddělení pro bezpečnost na silnicích vítá záměr instalovat úsekové měření na cestě vyhledávané motorkáři a dalšími příznivci rychlé jízdy. „Čím...

 

Již delší dobu je pro oblast Červenohorského sedla v řešení také instalace úsekového měření. Z jedné strany od Koutů nad Desnou by administrativně spadaly radary pod město Šumperk, z druhého směru by se přestupky zřejmě zabýval úřad v Jeseníku. Umístění měřících zařízení je v gesci Ředitelství silnic a dálnic, které má silnici I. třídy ve správě. Jeden z předběžných termínů dříve avizoval možnou instalaci na závěr tohoto roku, přesnější informace ale zatím nejsou k dispozici. „Termín instalace zatím neznáme, aktuálně pokračují přípravné, a hlavně administrativní práce, které se týkají například upřesnění lokalit vhodných k osazení úsekového měření či vytváření podkladů výběrového řízení,“ sdělil mluvčí ŘSD Miroslav Mazal.

Na bezpečnou jízdu apelovali při víkendové akci i pracovníci organizace BESIP. „Na Červenohorském sedle jezdí normální chlapi, kluci, holky. Říznou si zatáčku, ale neriskují. Ale pak je tam i minorita, která chce závodit a vybouřit se. Zaznamenal jsem, že tam nejezdí jen motorkáři, už se tam stahují i s rychlými auty, začíná se tam závodit i na čtyřech kolech. Lidé, co tam jedou s rodinou na výlet si nezaslouží, aby kolem nich lítaly auta dvě sta za hodinu. Čím dřív se tam bude měřit, tím líp,“ řekl před časem krajský koordinátor BESIPu Miroslav Charouz.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie České republiky

Štítky Doprava, dopravní policie, Červenohorské sedlo, radary, měření, Policie ČR, Jeseník, Šumperk, Olomoucký kraj, silnice, instalace, Ředitelství silnic a dálnic, okres Jeseník, BESIP, Česko, okres Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Přes plnou v zatáčce. Policisté kontrolovali na Červenohorském sedle nejen motorkáře  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.