Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

FOTOGALERIE: Na trati z Uničova do Šumperku budou vlaky jezdit stovkou

Rekonstrukce tratě 290 z Olomouce do Šumperka pokračuje v letošním roce pracemi mezi Uničovem a Šumperkem. Tento úsek sice kvůli náročnému terénu nabídne po rekonstrukci maximální rychlost pouze 100 kilometrů v hodině, i tak to však bude oproti dosavadním 65 kilometrům příjemná změna.

Naše putování začneme v Troubelicích, kde je toho také nejvíce k vidění. Úsek z Uničova do Troubelic je hotový včetně trakčního vedení, nová výhybna v Troubelicích je pak hotova kolejově. Dochází zde ale k podstatné změně – dosavadní stanice se mění pouze ve výhybnu a cestující budou využívat novou zastávku Troubelice střed, která bude o více než půl kilometru blíže k obci.

Nová zastávka Troubelice střed

Další zastávkou na trati jsou Troubelice zastávka. Zde se buduje nový přístup na nástupiště a už také nástupiště samotné. Právě u této zastávky se nachází jeden z poměrně prudkých oblouků, které dosud nedovolovaly vyšší traťovou rychlost. Nově zde bude využito takzvané převýšení kolejnic, jednoduše řečeno – koleje budou v oblouku naklopeny, což umožní projíždění vyšší rychlostí.

Oblouk u Troubelic zastávky

Troubelice zastávka

V našem putování pokračujeme do Nové Hradečné. Nebylo vůbec snadné se sem dostat, současná rekonstrukce tratě a budování kanalizace v obci dělá z této vesničky úplný tankodrom. V Nové Hradečné zatím také není po kolejích ani památky, i zde je však připravena většina sloupů trakčního vedení, samotné štěrkové lože s kolejemi už pak jde rychle. Fotka budoucí zastávky je pořízena z přejezdu, který v současnosti přejezd ani trochu nepřipomíná.

Nová Hradečná

Jedinou skutečnou stanicí mezi Uničovem a Šumperkem bude Libina. Zde jsou již patrna dvě nástupiště, u nich dvě dopravní koleje a ve směru od Uničova také jedna manipulační.

Stanice Libina ve směru od Šumperka
Stanice Libina, pohled od nástupišť směrem na Uničov

Posledním místem, které si dnes ukážeme, je nová stanice Nový Malín. Proč bylo ale výše psáno, že Libina je jedinou opravdovou stanicí? Nový Malín bude skutečně stanicí a i nadále zde bude možnost nakládky dřeva jako dosud. Dřevem to bohužel končí, bude zde totiž pouze jedna dopravní kolej a nebude tedy možné, aby se tu potkaly dva vlaky opačného směru.

Stanice Nový Malín

Na závěr se tedy nabízí otázka, zda trať po rekonstrukci bude skutečně moci sloužit jako alternativa pro koridor Olomouc – Zábřeh na Moravě. Stanic je zde opravdu málo, ta v Újezdu u Uničova je extrémně krátká, ta v novém Malíně pro změnu neumožňuje křižování vlaků. Nápad na odklonovou trasu byl jistě dobrý, realizace se však příliš nepovedla a teď nezbývá než čekat, kdy se to ukáže v praxi.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Pospíšil, Jan Navara

Štítky trať, rekonstrukce, železnice, oprava, Uničov, Šumperk, Troubelice, Olomouc, Libina, Nový Malín, Nová Hradečná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Na trati z Uničova do Šumperku budou vlaky jezdit stovkou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.