Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

VIDEO: Více než polovina nákladních aut v Tovačově byla přetížená, ukázala kontrola

Více než polovina kontrolovaných nákladních aut, které projížděly Tovačovem na Přerovsku, porušila zákaz vjezdu vozů nad dvanáct tun nebo byla přetížená. Kamiony se snaží vyhýbat placeným dálnicím, ale devastují místní silnice a obtěžují obyvatele.

Kontrolní vážení podezřelých přetížených vozidel požadovaly město Tovačov a okolní obce. Těžká kamionová doprava obyvatele zatěžuje, starostové navíc mají obavy z otevření skladu Amazonu v nedalekém Kojetíně, kdy počet aut pravděpodobně ještě mnohonásobně naroste.

"Jak se uzavřel Přerov, přes Tovačov se neúnosně zvýšila nákladní doprava. Dva roky u nás platí zákaz vjezdu nákladních aut nad dvanáct tun, ale řidiči to nedodržují. Tak jsme hledali cesty, jak to omezit a vážení k tomu patří," vysvětlil starosta Tovačova Marek Svoboda.

Kontrolní vážení Celní správa provedla dvakrát v červenci. Poprvé ze sedmi kontrolovaných aut neprošly čtyři, většinou tuzemští řidiči. "Věděli jsme, že přes Tovačov jezdí přetížená auta nebo řidiči nedodržují zákaz nad 12 tun. Místní silnice jsou méně hlídané, tak si ledacos dovolí. Budeme rádi, když se kontroly budou opakovat," dodal starosta.

Problémem bylo najít vhodné místo, kde by Celní správa mohla vážení kamionů provádět. Potřebuje totiž rovnou dlouhou plochu.   

"Bez pomoci města Tovačov při určení konkrétních míst k vážení bychom vhodné místo hledali velice obtížně. Do budoucna se nebráníme stejné spolupráci s dalšími obcemi nebo mikroregiony. V našem hledáčku jsou například směry z Kojetína a Brodku u Přerova na Prostějov," uvedl v tiskové zprávě ředitel Celního úřadu pro Olomoucký kraj Richard Keclík.

Kvůli Amazonu se obce na Kojetínsku rozhádaly. Je to smutné, říká starosta Tovačova

Kvůli stavbě obřího distribučního centra Amazonu v Kojetíně na Přerovsku, které se otevře příští rok a zaměstná až dva tisíce lidí, se zdejší obce rozhádaly. Starostové z okolí se bojí masivního nárůstu dopravy a stěžují si, že je Kojetín nebere...

V celém Olomouckém kraji celníci v červenci při kontrolách kamionů zaznamenali nejvíce přestupků na Olomoucku, kde jich bylo čtrnáct. Od začátku roku pak v celém Olomouckém kraji odhalili v souvislosti s vážením vozidel 38 přestupků a udělili pokuty v celkové výši 136 tisíc korun. Na kaucích vybrali dalších 284 tisíc korun. 

Obce v západní části Přerovska se nyní obávají dalšího nárůstu dopravy, až se v Kojetíně otevře megasklad Amazonu. "Zatím není v provozu. Uvidíme, co to způsobí, až se otevře," poznamenal starosta Tovačova Svoboda.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Celní správa ČR

Štítky kamion, váha, přetížení, zákaz, celní správa, Tovačov, Amazon, Kojetín, nákladní automobil, okres Přerov, Amazon.com, Olomoucký kraj, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Více než polovina nákladních aut v Tovačově byla přetížená, ukázala kontrola  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.