Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Odpočívky pro stovky kamionů u Moravičan nebo Litovle? Hloupost, odmítají záměr zemědělci

Zatímco na úrovni obce Skrbeň na Olomoucku míří přestavba malé dálniční odpočívky do finiše, řeší ŘSD možnosti výstavby výrazně rozsáhlejších odstavných ploch pro kamiony i osobní auta u Litovle či Mohelnice. Oba záměry projdou posouzením vlivu na životní prostředí, plán na rozšíření parkovacích kapacit u dálnice D35 má však řadu odpůrců.

Jako projekt D35 odpočívka Mohelnicko zpracovává Ředitelství silnic a dálnic plány pro rozlehlé odpočívky u Moravičan a u Litovle, jednu ze dvou lokalit by si pak státní organizace měla vybrat pro výstavbu. Záměr už prošel zjišťovacím řízením vlivu na životní prostředí, kde se vyjádřila řada orgánů z obou potenciálních oblastí stavby. Své připomínky zaslali i ekologické spolky či občané a majitelé pozemků. Právě dopad na životní prostředí v podobě zastavění cenné zemědělské půdy je jedním z hlavních argumentů proti budování obou variant odstavných ploch.

Podobu podkladů pro zjišťovací řízení zkritizovalo Ministerstvo životního prostředí. „Oznámení záměru je vyhotoveno z hlediska zásad stanovených zákonem nedostatečným způsobem, neobsahuje nezbytné relevantní údaje o dopadu posuzovaného záměru na zemědělský půdní fond. Současně bylo zjištěno, že některé použité odkazy jsou zmatečné, případně zavádějící,“ konstatovalo ministerstvo ve stanovisku v úvodní etapě plánování odpočívek.

ŘSD jako investor stavby musí nechat podle rozhodnutí olomouckého krajského úřadu zpracovat komplexní dokumentaci k posouzení vlivu na životní prostředí, záměru se tedy týká takzvaná velká EIA.

„V současné době je příprava odpočívky ve fázi zpracování dokumentace EIA, která v sobě bude reflektovat veškeré připomínky a stanoviska vznesené v rámci Zjišťovacího řízení,“ informoval mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Miroslav Mazal.

Energetický plán jako z pohádky. Litovel rozpracovává odvážný projekt vlastní elektřiny i tepla

Ambiciózní koncept minimalizace potřeby zemního plynu pro vytápění staveb zveřejnilo město Litovel. Jako zdroj tepla by s využitím speciální technologie možná poněkud překvapivě posloužila voda z čistírny odpadních vod. K tomuto využití je...

 

Proti záměru se důrazně ohradili občané a sdružení v Lošticích a Moravičanech, obavy zaznívají i v Chořelicích a Rozvadovicích, místních částech Litovle. „Někteří lidé nám vyčítají, že jsme jako město neudělali všechno pro to, aby odpočívka nebyla. Ale i náš Odbor životního prostředí vydal stanovisko, kde upozorňuje, že by došlo k odejmutí bonitně nejcennější půdy. Neříkáme, že záměr kvitujeme, ale zároveň aktuálně nebyly ze zákonného hlediska shledány důvody k tomu, aby město dělalo nějaké extra překážky. Vše je zatím v úvodní fázi, záležitost ani neprojednávalo zastupitelstvo," říká starosta Litovle Viktor Kohout (SNK).

Další dálniční odpočívky menší rozlohy jsou od Litovle vzdáleny jen několik minut jízdy nedaleko obce Skrbeň. Podle ŘSD je ale potřeba v tomto úseku ještě výrazně navýšit kapacity pro odstavování vozidel.

Litovelská varianta počítá s umístěním odpočívek po obou stranách dálnice D35 zhruba na úrovni areálu pro příznivce motokrosu. Každá z nich má nabídnout kapacity pro zaparkování 102 kamionů, 57 osobních aut či osmi autobusů. „Nejvíce by se to dotklo zřejmě Rozvadovic, ale celé je to otázka dalšího rozsáhlého posuzování. Můžu být kacíř a jít před blížícími se volbami sám proti sobě, ale pokud lidé chtějí mít různé zboží doma, tak to kamiony musí převézt a někde musí mít i povinné přestávky. A než aby stáli všude v našich obcích na ulicích a na všech možných parkovacích zálivcích, tak je lepší kultivované místo, které by splňovalo dané normy,“ míní starosta Kohout.

Svatý Kryštof znovu dohlíží na dálnici u Olomouce. Zloděje se najít nepodařilo

Po deseti měsících se svatý Kryštof, patron všech řidičů a poutníků, vrátil zpět na své místo u dálnice D35 za Olomoucí. Bronzovou sochu se loni v říjnu pokusil ukrást neznámý zloděj, policii se pachatele vypátrat nepodařilo. Poškozené dílo...

 

U Mohelnice má vzniknout případně pouze jednostranná odstavná plocha, která by však měla obdobnou kapacitu jako dvě parkoviště u Litovle. U obou variant se podle dokumentů počítá i s vybavením odpočívek benzínkou a restaurací s dětským hřištěm. „Ředitelství silnic a dálnic žádnou lokalitu neupřednostňuje, obě odpočívky budou posuzovány rovnocenně a ŘSD se následně bude řídit vydaným Stanoviskem EIA,“ řekl k současným preferencím státní organizace Miroslav Mazal z olomouckého pracoviště ŘSD.

Termín realizace předpokládá Ředitelství silnic a dálnic podle dokumentace EIA okolo let 2025 až 2026, v případě rozhodnutí stavět u Litovle by se zřejmě muselo vypořádat i s komplikovanou majetkoprávní přípravou. Proti výstavbě se staví i někteří majitelé pozemků, mezi které patří například Zemědělské družstvo Unčovice. Podnik zaslal své stanovisko ve zjišťovacím řízení EIA. „Zemědělské družstvo Unčovice jakožto letitý uživatel dotčených pozemků a z převážné většiny i vlastník těchto parcel výslovně nesouhlasí s výstavbou oboustranné odpočívky v katastru Rozvadovice, Chořelice. Parcely této oblasti obsahují vysoce produkční půdu 1. třídy, a myslíme si, že zastavovat další nejúrodnější oblast je hloupost. Velkou ztrátu kvalitní půdy nám už způsobil záměr ŘSD ČR při vybudování obchvatu D35 u Křelova, kde jsme nakonec uznali nutnost této akce. Ve vybudování odpočívek si už budeme trvat na svém,“ stojí v dokumentaci zjišťovacího řízení EIA.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, dálnice, D35, investice, odpočívka, odpočívka Litovel, odpočívka Loštice, Mohelnice, Ředitelství silnic a dálnic, Olomoucký kraj, Litovel, životní prostředí, Moravičany, stavba, EIA, Skrbeň, Dálnice D35

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odpočívky pro stovky kamionů u Moravičan nebo Litovle? Hloupost, odmítají záměr zemědělci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.