Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Svatý Kryštof znovu dohlíží na dálnici u Olomouce. Zloděje se najít nepodařilo

Po deseti měsících se svatý Kryštof, patron všech řidičů a poutníků, vrátil zpět na své místo u dálnice D35 za Olomoucí. Bronzovou sochu se loni v říjnu pokusil ukrást neznámý zloděj, policii se pachatele vypátrat nepodařilo. Poškozené dílo prošlo náročnou opravou za více než 300 tisíc korun a nyní už opět z kopce dohlíží na ruch dálničního obchvatu.

Socha svatého Kryštofa stála nad dálnicí od roku 2005, dva roky po instalaci se dílo akademického sochaře Mariuse Kotrby stalo lákadlem pro zloděje. Tehdy přišla o ruku menší postava Ježíška, kterého podle biblického příběhu nese svatý Kryštof na rameni. Část sochy bylo nutné znovu vymodelovat, přivařit, zabrousit a natřít.

Podobný postup byl nutný i po loňském pokusu o krádež monumentální sochy, jejíž bronzový materiál měl podle loňských cen hodnotu zhruba 600 tisíc korun. Troufalý zloděj uřezal část nohou svatého Kryštofa a pustil se i do nosné konstrukce, kterou nohy ukrývají. O to náročnější pak byla oprava. „Toho člověka vyrušil tehdy myslivec, který si všiml, že se u sochy blýskalo. Zloděj utekl a myslivec zavolal policii. Ta na základě poškození kontaktovala nás, po konzultaci s hasičským záchranným sborem jsme se rozhodli sochu sundat. Došlo k narušení vnitřní konstrukce a socha se nakláněla,“ vylíčil události konce loňského října Miroslav Svoboda, vedoucí provozu Střediska správy a údržby Kocourovec, které má tento úsek dálnice na starosti. Na místo tehdy zamířil jako jeden z prvních, protože držel služební pohotovost. „Nějaké nářadí tady po zloději zůstalo, řezal to akuflexou. Zezadu udělal do nohou čtvercové otvory a dostal se na výztuž. Asi by ho překvapilo, co by se stalo až by ji skutečně odřezal. Mnohasetkilová socha se mohla třeba svalit ze svahu nebo na něj spadnout,“ uvažoval Svoboda.

Tramvajovou trasu kolem tržnice čeká měsíční výluka. Pokračuje oprava křižovatek

Rekonstrukce olomoucké křižovatky u Drápala postoupila do další fáze, práce na tramvajových kolejích se přesunou blíže Tržnici. S tím souvisí uzavření této části trati, výluka v úseku od Hlavního nádraží až po Okresní soud potrvá pro část spojů...

 

Viníka poškození se však ani za asistence psovodů najít nepodařilo. „Policisté případ odložili, jelikož se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání," uvedla policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Nyní už je socha pevně přivařená na speciální železobetonové patce, kterou čeká v příštím týdnu ještě dokončení zhruba dvaceticentimetrovou vrstvou betonu. „Šlo o to, abychom dílo opravili do původní podoby a v souladu se záměrem umělce, který už bohužel není mezi námi. Ač jsme jakkoliv materiální společnost, tak pořád je svatý Kryštof patronem všech řidičů a dozírá na šťastný návrat všech. Je to symbol, který k této dálnici patří,“ prohlásil tiskový mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

ŘSD se zaměřila také na zvýšení dohledu a lepší ochranu čtyřmetrového uměleckého díla. „Aby už se podobný případ neopakoval, máme připravenou provozní kameru, která bude tímto směrem namířena. Socha bude pod permanentním dohledem a pokud by se dělo něco nekalého, tak ze střediska je to šest minut jízdy a všechny ujišťuji, že budeme rychlejší než vítr,“ dodal mluvčí Rýdl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, socha, instalace, Svatý Kryštof, D35, Olomouc, dálnice, Dálnice D35, Miroslav Svoboda, Ředitelství silnic a dálnic, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svatý Kryštof znovu dohlíží na dálnici u Olomouce. Zloděje se najít nepodařilo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.