Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

FOTOGALERIE: Tramvaje už jezdí až na Povel. Novou trať zkouší první cestující

Téměř půlmiliardová investiční akce dopravní přestavby části sídliště v olomouckých čtvrtích Nové Sady a Povel je takřka u konce. Od nové zastávky U Kapličky vyrazili od prvního listopadového rána první cestující, kteří mohou využívat dvanáct set metrů nové tramvajové trati.

Silnice, chodníky i cyklostezky prošly na ulicích Zikova, Rooseveltova či Schweitzerova během dvaceti měsíců výraznou proměnou. Upravené jsou také světelné křižovatky a důležité změny se odehrály v podzemním vedení nejrůznějších sítí. Hlavním impulsem bylo vybudování tramvajové trati, která teď v Olomouci nabízí obyvatelům tři nové zastávky a lepší dopravní obslužnost. Nové tramvajové zastávky Rožňavská, Zikova a U Kapličky obsluhují nyní linky X3 a X5, přímo na stejném místě zastavují v případě stanic Rožňavská a Zikova také autobusové spoje.

Trať je v Zikově ulici vedena středem vozovky, za křižovatkou u Billy pak ve Schweitzerově ulici pokračuje na pravém okraji blíže k poli. „Zatímco Zikova ulice je hustě zastavěna a proto je z pohledu obyvatel panelových domů optimální vést trať středem ulice, co nejdále od bytových jednotek na obou stranách, ve Schweitzerově ulici je na pravé straně trati pole a navíc se zde v době stavby nenacházely žádné inženýrské sítě,“ přiblížil mluvčí olomoucké radnice Michal Folta.

Kousek za zastávkou U Kapličky trať nyní končí kolejovou úvratí. V budoucnu je v plánu pokračování dalším etapou stavby až ke křižovatce ulic Schweitzerova a Jižní na okraji Slavonína.

POLITICKÁ KORIDA: Budeme podporovat úsporný chod magistrátu a jeho případné zeštíhlení

V prvním díle Politické koridy v tomto volebním období předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Máte v plánu prosazovat zeštíhlení magistrátu a propouštění úředníků, aby Olomouc v době...

Na nových úsecích silnic i kolejí ještě probíhají doplňkové práce, závěrečným tahem pak bude výsadba desítek nových stromů a více než tří tisíců keřů a dalších rostlin.

Tramvaje prozatím jezdí po celém městě pod označením X1 až X7, důvodem je výluka v části trati od Hlavního nádraží do Pavloviček. Rekonstrukce v této oblasti má skončit 16. listopadu a poté bude celá tramvajová síť k dispozici pro standardní provoz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, tramvaj, trať, Zikova, Schweitzerova, Nové Sady, Povel, Olomouc, U Kapličky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Tramvaje už jezdí až na Povel. Novou trať zkouší první cestující  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.