Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Budeme podporovat úsporný chod magistrátu a jeho případné zeštíhlení

V prvním díle Politické koridy v tomto volebním období předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Máte v plánu prosazovat zeštíhlení magistrátu a propouštění úředníků, aby Olomouc v době energetické krize ušetřila na provozu?

Odpovědi zastupitelů nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle času doručení do redakce.

Martin Jirotka (SPD a Trikolora)

Zeštíhlení magistrátu je samozřejmě líbivé populární prohlášení, které je na pořadu dne po každých volbách, ale musí mu předcházet zlepšení produktivity celého úřadu, nastavení procesního řízení, což je dlouhodobý proces, který musí být založen na personálním a procesním auditu. Domníváme se, že v současnosti, tak jak je nastaven systém práce celého magistrátu, již není prostor pro jednoduché propouštění zaměstnanců. Bylo by to nezodpovědné a z opozičních lavic pouhé propuštění zaměstnanců nemůžeme podpořit. Navíc si myslíme, že pouhé zbavení se několika úředníků má minimální vliv na šetření energiemi. Budoucí změnu celého systému práce magistrátu včetně jeho digitalizace, což by mělo vést k jeho zeštíhlení, samozřejmě podporovat budeme.

Eva Machová (STAN a Zelení)

Otázka spojuje dvě oblasti: zeštíhlování magistrátu a energetickou krizi. Minulé vedení radnice zadalo zpracování personálního auditu, ze kterého vyplynula možnost přeskupení agend a zeštíhlení úřadu. Uvítáme, pokud budou agendy na magistrátu nejen prověřeny, ale dojde také k odstranění možných duplicit. Náklady tak mohou být sníženy bez ohledu na energetickou krizi. Budeme se však dotazovat, jakým způsobem je zajištěno obsazení důležitých pozic, a to z důvodu zajištění konkrétních agend, kdy úředníci nemají prostor například na kontroly staveb a řízení o věci v potřebných lhůtách. A také nás bude zajímat obsazenost nyní důležitých pozic, například pozice energetika města.

Energetickou krizi je nutné řešit nastavením opatření, nikoli pouhým snižováním počtu zaměstnanců. Budeme proto sledovat, jak budou nastavena opatření vedoucí ke snížení nákladů na provoz magistrátu a jak budou využity veškeré dostupné nástroje. Podpoříme opatření, které povedou ke snížení spotřeby energií na úřadu i v městských společnostech. Bude nás také zajímat, kdo uvedené kroky zajišťuje a jakým způsobem. Jako opoziční strana podpoříme konstruktivní kroky, které povedou k optimalizaci vnitřního fungování úřadu a k dosažení potřebných úspor.

POLITICKÁ KORIDA: Tržnice si zaslouží mezinárodní urbanistickou soutěž, shodují se olomoučtí politici

V posledním díle Politické koridy v tomto volebním období předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Co je podle Vás potřeba udělat s olomouckou tržnicí? Mělo by se město znovu pokusit o...

Otakar Štěpán Bačák (spOLečně)

Úkol minulého zastupitelstva, kterým bylo Radě města uloženo zabývat se opatřeními vedoucím k úsporám provozním výdajů i v oblasti mezd považujeme i po nástupu nového zastupitelstva za platný. Prozatím byl proveden procesní audit jehož implementace je připravena. Ten mj. srovnával Olomouc i s dalšími městy a rozhodně jsme nevyšli nijak předimenzovaně, co se týče počtu zaměstnanců. Nicméně dalším pokračováním procesního auditu musí být i personální audit, který určitě přinese i další snižování počtu pracovních sil. Musí to jít ruku v ruce s digitalizací úřadu, ale někdy jsou zarážející postoje občanů, například aktuální revize zavádění datových schránek. Opravdu opěvovaná digitalizace není jen o úřadech, kde mohou úředníky nahradit počítače, je to především o uživatelích - občanech. Bez nich to určitě nepůjde. 

Miroslav Žbánek (ANO)

My jsme už v minulém období redukovali počty pracovních míst o zhruba sedm procent, což je více než udělala vláda a jakékoliv další instituce. Jsme teď na začátku nového období, noví náměstci mají k dispozici čerstvý procesní audit a budou zjišťovat, jak jejich odbory fungují. Mohou tedy pak sami navrhovat nejakou další optimalizaci. Na druhou stranu si ale řekněme, že případné další zeštíhlení je proces, který trvá minimálně rok. A z detailů procesního auditu mimochodem vyplývá, že rušení dalších míst může v některých případech znamenat i ohrožení výkonu té které agendy. A určitě nikdo nechce, aby se na úřadě tvořily fronty.

Pavel Grasse (ProOlomouc a Piráti)

Radnice v minulém funkčním období nechala zpracovat procesní audit. Už z něho před volbami vyplynuly některé reorganizační kroky v práci magistrátu a další se chystají. Personální audit ale zatím proveden nebyl. Proto sugestivní otázka „zeštíhlování magistrátu“ je předčasná. A rozhodně zodpovědná odpověď na ni nemůže být prvoplánově jen pouhou reakcí na nutnost zajistit úsporný provoz kvůli „energetické krizi“. ProOlomouc vždy ve svých politických preferencích prosazovala úsporný chod magistrátu a města, i před energetickou krizí. Nyní spolu s koaličním partnerem Piráti budeme ve vedení města veškerá úsporná opatření neohrožující funkční chod magistrátu jak v oblasti samosprávy, tak i výkonu státní správy, prosazovat a podporovat. Cílem je přece město a jeho správa fungující pro potřeby občana, a to i v krizové době.

Neodpověděla Markéta Záleská (SPOLU).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Skopalová, Město Olomouc

Štítky politická korida, úředníci, magistrát, Olomouc, krize, Martin Jirotka, Česká pirátská strana, Markéta Záleská, Miroslav Žbánek, ANO 2011, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Budeme podporovat úsporný chod magistrátu a jeho případné zeštíhlení  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.