Počasí dnes15 °C, zítra22 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Sůl letos přijde v Olomouckém kraji na více silnic než loni. Zimní údržba spolkne 50 milionů

V Olomouckém kraji budou letos silničáři chemicky udržovat o devět kilometrů více silnic než loni. Posypovou sůl cestáři ze Správy silnic Olomouckého kraje použijí na 2013 kilometrů z 3123 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, inertní posyp přijde na 827 kilometrů komunikací.

Z plánu zimní údržby v Olomouckém kraji vyplývá, že náklady na zimní údržbu krajských silnic činí zhruba 50 milionů korun ročně.

Chemickým posypem začnou v této zimě silničáři zajišťovat sjízdnost například 1,5 kilometru dlouhého úseku silnice 3. třídy u obce Jedlí na Šumpersku, více než dva kilometry dlouhou silnici 2. třídy u Svébohova na Šumpersku či čtyřkilometrový úsek silnice druhé třídy v Růžovém údolí na Šumpersku. Inertním posypem bude udržován více než kilometrový úsek silnice 3. třídy u Bílé Vody na Jesenicku, jehož sjízdnost v zimě dosud zajišťovaly pluhy.

Správa silnic má před zimou ve skladech několik tisíc tun posypového materiálu. Například v Olomouci je to 390 tun soli, v nedaleké Litovli 450 tun a ve Šternberku 460 tun. Na Olomoucku mají silničáři k dispozici také zhruba 2800 tun inertního posypového materiálu.

VIDEO: V kraji padá sníh, silničáři vyrazili už v noci. Meteorologové varují před náledím

Na severu kraje v noci na dnešek silničáři poprvé vyrazili do terénu, na některých místech napadly až dva centimetry sněhu. V průběhu dopoledne začalo drobně sněžit na dalších místech regionu. Meteorologové varují před náledím na silnicích....

Délka silnic udržovaných v zimě pomocí chemického posypu se v kraji postupně zvyšuje. Například v zimní sezoně 2017/2018 byl chemický posyp použit na 1926 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, o rok později délka takto ošetřených komunikací vzrostla na 1967 kilometrů a v nadcházející zimě bude činit 2013 kilometrů. Bez zimní údržby v kraji zůstane 190 kilometrů vozovek. Jde hlavně o silnice 3. třídy, kterou jsou velmi málo využívané nebo vedou do míst, kam směřují ještě další silnice. Jejich údržba by proto byla neefektivní.

Krajští silničáři mají na zimu připraveno 87 sypačů, více než stovku radlic, dvě desítky pluhů i sedm sněhových fréz. Zákon stanoví termín zimní údržby od 1. listopadu do 31. března následujícího roku. V Olomouckém kraji je zhruba dalších 400 kilometrů silnic první třídy, o které se v zimě budou nově starat soukromé firmy.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sníh, silnice, posyp, sůl, silničáři, počasí, Olomoucký kraj, zima, okres Šumperk, Jedlí, Svébohov, Růžové údolí, Bílá Voda, okres Jeseník, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sůl letos přijde v Olomouckém kraji na více silnic než loni. Zimní údržba spolkne 50 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.