Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Dvě stě metrů cyklostezky za 29 milionů. Přerov pro kolaře překopal železniční koridor

Posledních necelých dvě stě metrů cyklostezky propojujících sídliště na okraji Přerova s centrem města si vyžádalo výraznou investici, trasa totiž protíná hlavní železniční koridor. Pod frekventovanou tratí vznikl cyklotubus, který již mohou využívat občané města.

Nenápadný, ale unikátní. Tunel cyklostezky u Litovle otestoval technologii pro další místa v republice

Mnohé cyklisty či bruslaře to zřejmě při jízdě po nové cyklostezce mezi Litovlí a Uničovem ani nenapadne, průjezd tunelem pod hlavním železničním koridorem Olomouc – Praha ale umožnilo inovativní technické řešení. Stopadesátitunový betonový...

Nový úsek cyklostezky měří 166 metrů a při šířce tři metry nabízí dva jízdní pásy pro kolaře. „Díky nové trase mohou cyklisté sednout v Předmostí na kolo a bezpečně se dostat až ke gymnáziu v Komenského ulici,“ konstatoval primátor Přerova Petr Vrána (ANO).

Dosud se cyklisté potkávali ve vedlejším podjezdu s chodci, což mohla také například městská policie vyhodnotit jako přestupek. Nová trasa výrazně zvyšuje komfort i bezpečnost cyklistů i pěších. „Odteď už mají cyklisté vlastní cestu, kterou mohou využívat, aniž by ohrožovali chodce. V místě je také nové veřejné osvětlení s LED lampami, takže se dá trasa využívat nonstop,“ uvedl primátorův náměstek Tomáš Navrátil (ANO).

Expresní linka z Předmostí na nádraží: Přerov rozšíří městskou hromadnou dopravu

Novou autobusovou linku s označením 108 nabídne městská hromadná doprava v Přerově. Ta bude jezdit mezi sídlištěm Předmostí a autobusovým nádražím, které leží v sousedství hlavního vlakového nádraží. Službu město rozšiřuje po dokončení důležitých...

 

O vybudování cyklopodjezdu, který propojuje předmostskou ulici Hranická s přerovskou ulicí Velká Dlážka, usilovalo město deset let. Šance přišla při rozsáhlé modernizaci železničního koridoru. „Správa železniční dopravní cesty sice před lety zařadila záměr Přerova do projektové dokumentace, ale o finance se muselo postarat město. Stavba stezky byla nakonec spolufinancována příspěvkem ze Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 9 milionů 431 tisíc korun a také z prostředků Olomouckého kraje ve výši 2 miliony 448 korun. Z vlastních zdrojů město Přerov zaplatilo zhruba 3 a půl milionu,“ vyčíslil v tiskové zprávě přerovský radní Michal Zácha (ODS). Samotný cyklopodjezd pak přišel na 13 a půl milionu - a také na něj přispěl částkou 11 milionů 340 tisíc korun Státní fond dopravní infrastruktury.

Stavbaři museli řešit při projektování a realizaci tubusu také odvod vody, která v této části prosakuje. „V místech klesání je komunikace vedena v železobetonových rámech, které jsou z vnějších stran opatřeny hydroizolací proti tlakové vodě. Srážková voda je svedena do šachty a dále je pomocí odstředivého čerpadla přečerpávána do hlavního odvodňovacího zařízení,“ popsal řešení náměstek Vladimír Lichnovský (ANO) s tím, že další komplikací byla při stavbě také nutnost zajištění přeložky plynovodu.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov, FB Tomáš Navrátil

Štítky Doprava, cyklostezka, cyklistika, investice, stavba, Přerov, cyklostezka Předmostí, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě stě metrů cyklostezky za 29 milionů. Přerov pro kolaře překopal železniční koridor  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.