Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Kvůli sněhu už policie v Olomouckém kraji eviduje desítky havárií. Zasahují také hasiči. Dál platí výstraha

, aktualizováno 12. prosince 2022, 16:43

V Olomouckém kraji dál padá sníh. Silnice jsou zatím sjízdné, policie však eviduje už desítky nehod. Na severu kraje dál platí výstraha, napadnout by zde do úterní půlnoci mohlo až pětadvacet centimetrů nového sněhu. U několika nehod museli zasahovat hasiči.

"Nyní zasahujeme na kraji Šumperka, kde jsme z havarovaného osobního vozu po nárazu do stromu vyprostili řidiče. Předali jsme jej lékařům. Zasahovali jsme i u nehody plně naloženého kamionu, který naboural do dopravní značky a stromu. Skončil v příkopu. Tato událost se obešla bez zranění," popsala dva odpolední zásahy mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová

Hasiči vyprošťovali také sypač u Bernartic na Jesenicku, který skončil v příkopu.

V odpoledních hodinách se situace na silnicích podle ní komplikovala především na Jesenicku. Podle informací Ředitelství silnic a dálnic na hlavním tahu přes Červenohorské sedlo stojí z jesenické strany uvízlé kamiony. Plné ruce práce mají silničáři. "Stále sněží, od rána napadlo dalších devět centimetrů. Vše je s maximální opatrností zatím sjízdné, zatím se žádná silnice neuzavírala," řekl odpoledne dispečer jesenických silničářů. 

"Sněhová nadílka s sebou přinesla komplikace v dopravě. Dnes po páté hodině ranní jsme na lince tísňového volání přijali už přes 20 oznámení o dopravních nehodách. Na silnicích to klouže, proto doporučujeme řidičům, aby počítali se zdržením, vydali se na cestu o trochu dříve a přizpůsobili rychlost jízdy aktuálnímu stavu a povrchu vozovky tak, abychom všichni bezpečně dojeli do cíle," uvedla už dopoledne mluvčí policie Jiřina Vybíhalová.

Několik centimetrů sněhu napadlo v noci na dnešek na celém území Olomouckého kraje, během dopoledne sníh zejména v nižších polohách začínal tát. Silnice jsou zatím sjízdné. "Většina povrchů dálnic a silnic I. třídy v Olomouckém kraji vykazuje teploty pod bodem mrazu, současně na řadě míst sněží, proto prosíme o přizpůsobení jízdy vozidly vybavenými zimními doplňky. Veškerá technika údržby je v provozu, řidiči i dispečeři se střídají v nepřetržitém provozu," uvedlo ráno Ředitelství silnic a dálnic na sociálních sítích.

Na silnici u Zlatých Hor na Jesenicku ráno havaroval sypač, další dvě auta havarovala ráno v Újezdě na Olomoucku, v Pasece na Olomoucku se zase střetlo osobní a nákladní auto, následky nehody jsou již odstraněny a obešly se bez zranění. Bez zranění se obešla také nehoda osobního auta a sypače v obci Lipová-lázně na Jesenicku. Ve Šternberku v Rýmařovské ulici se ráno srazila tři auta. Další nehody měli policisté hlášeny také ve Věrovanech na Prostějovsku, v Prostějově či v Kojetíně na Přerovsku, kde narazilo osobní auto do stromu, nehoda byla se zraněním.

Sever kraje může zasypat přes čtyřicet centimetrů sněhu, budou závěje a sněhové jazyky, varují meteorologové

Podle poslední výstrahy meteorologů může sever Olomouckého kraje v neděli a v pondělí zasypat dohromady přes čtyřicet centimetrů nového sněhu. Budou se také tvořit závěje. Na Mohelnicku a Zábřežsku hrozí sněhové jazyky.

Na Jesenicku a Šumpersku až do úterní půlnoci platí výstraha meteorologů, napadnout by zde mohlo pětadvacet centimetrů nového sněhu. "Při cestování doporučujeme sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně, nezapomenout na zimní výbavu a při cestách do hor i na sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku," varují meteorologové.  

Pro Jesenicko, Šumpersko, Zábřežsko a Mohelnicko je do úterní půlnoci v platnosti výstraha také na sněhové jazyky. 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky sníh, nehody, sjízdnost, počasí, výstraha, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli sněhu už policie v Olomouckém kraji eviduje desítky havárií. Zasahují také hasiči. Dál platí výstraha  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.