Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Sever kraje může zasypat přes čtyřicet centimetrů sněhu, budou závěje a sněhové jazyky, varují meteorologové

Podle poslední výstrahy meteorologů může sever Olomouckého kraje v neděli a v pondělí zasypat dohromady přes čtyřicet centimetrů nového sněhu. Budou se také tvořit závěje. Na Mohelnicku a Zábřežsku hrozí sněhové jazyky.

VIDEO: V kraji padá sníh, silničáři vyrazili už v noci. Meteorologové varují před náledím

Na severu kraje v noci na dnešek silničáři poprvé vyrazili do terénu, na některých místech napadly až dva centimetry sněhu. V průběhu dopoledne začalo drobně sněžit na dalších místech regionu. Meteorologové varují před náledím na silnicích....

Výstraha na vydatné sněžení platí od zítřejší šesté hodiny ranní na celou neděli a v pondělí až do půlnoci pro Šumpersko a Jesenicko. Za oba dva dny může dohromady napadnout až 45 centimetrů nového sněhu.

"Očekávají se komplikace při chůzi a v dopravě. Může docházet ke škodám na stromech a drátech elektrických vedení a k výpadkům v energetice. Nezapomenout na zimní výbavu, při cestách do hor i na sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku," uvedli meteorologové.

Kvůli větru je pravděpodobné, že se na severu Olomouckého kraje budou v neděli odpoledne a po celé pondělí tvořit také závěje. Řidiči by měli mít v autě teplé oblečení, dostatek tekutin a jídla. "Doporučujeme cestu naplánovat tak, aby proběhla za denního světla. Orientace a pohyb mohou být kvůli sněhu a větru obtížné a velmi nebezpečné," varují meteorologové.

Na Mohelnicku a Zábřežsku by pak motoristé měli počítat s tím, že na cestách se mohou setkat se sněhovými jazyky. "Některé vozovky mohou být nesjízdné. Při řízení auta je nutná zvýšená opatrnost," dodávají meteorologové. 

V platnosti je pro Olomoucký kraj kromě toho také předběžné varování na nízké teploty, které by v noci na středu mohly klesnout až pod 12 stupňů pod nulou. Tato výstraha však není definitivní a ještě se může měnit.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michael Daněk

Štítky výstraha, sníh, závěje, sněhové jazyky, meteorologové, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sever kraje může zasypat až čtyřicet centimetrů sněhu, budou závěje a sněhové jazyky, varují meteorologové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.