Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Provoz na tahu do Hranic zklidní úsekové měření. Radary půjdou do ostrého provozu po Novém roce

Dlouhý rovinatý úsek silnice I/47 mezi Lipníkem nad Bečvou a Hranicemi prochází také obcí Slavíč, kde místní dlouhodobě trápí vysoká rychlost projíždějících aut. Od Nového roku se situace začne zřejmě rapidně zlepšovat. Město Hranice, jehož je Slavíč místní částí, zprovozní na frekventované trase úsekové měření.

Silnice první třídy procházející obcí Slavíč je mimo jiné jednou z alternativ k placené dálnici D35 a denně po ní projede i přes deset tisíc vozidel. I když přes rušnou silnici vede přechod se semaforem, přecházení je často rizikové.

„Je to čtyřproudovka, dělali jsme tam i kontrolní měření a opravdu tam převážná aut jezdí rychle. Mnohdy navíc řidiči ani nerespektují, že je tam přechod pro chodce a světelná signalizace,“ říká starosta Hranic Daniel Vitonský (ANO).

Moderní videostěna a kvalitnější zázemí. Strážníci v Olomouci mají nové operační středisko

Tříměsíční proměnou prošlo operační středisko i zbrojní sklad a další zázemí Městské policie Olomouc. Centrum pro koordinaci práce strážníků za čtyři roky přijalo přes 56 tisíc oznámení. Důležitým prvkem střediska je také videostěna, na které...

Důrazným krokem ke zklidnění dopravy bude úsekové měření. „Pro kontrolu dodržování rychlosti je to nejúčinnější varianta. Když jsou radary jen na jednom místě, tak řidiči před nimi zpomalí a pak zase zrychlí. Efekt tam sice je, ale úsekové měření opravdu pohlídá celou oblast,“ věří hranický starosta.

Radary tak změří řidiče na začátku úseku a na jeho konci, a následně vyhodnotí průměrnou rychlost. Při překročení nařízené padesátky pak mohou šoféři očekávat dopis s pokutou. Hranice už nyní využívají stacionární radar na hlavním tahu z města na Valašské Meziříčí. Každý den městský úřad řeší administrativu s desítkami překročení rychlosti, agendu nyní rozšíří i o úsekové měření ve Slavíči. „Pracovat na této problematice bude další zaměstnanec, už nyní se to zvládalo tak akorát. Na začátku bývá počet přestupků vysoký, ale jakmile začnou chodit první pokuty, tak si to řidiči uvědomí nebo si to řeknou mezi sebou i třeba přes mobilní aplikace,“ poznamenal starosta Vitonský. Jen za minulý rok se v Hranicích vybralo na pokutách z radaru přes patnáct milionů korun.

Nejvíc rychlých řidičů změřili strážníci v Hejčíně. O přestupku se šoféři dozví z dopisu

Od poloviny srpna mohou na čtyřiceti schválených místech v Olomouci měřit rychlost vozidel strážníci Městské policie Olomouc s využitím ručního radaru. Dohled se soustřeďuje zejména na oblasti s maximální povolenou rychlostí třiceti kilometrů v...

Již dříve se snažili představitelé obce mírnit tempo řidičů například výrazným vodorovným i svislým dopravním značením či psychologickým efektem informativního radaru. To však nepřineslo dostatečný účinek. „Když se navíc informativní radar sundal při modernizaci přechodu, tak bylo okamžitě znát zrychlení provozu. Řidiči se hned začnou chovat, jako by neprojížděli obcí a na omezení rychlosti nedbají,“ upozornil starosta.

Vysokou průjezdovou rychlost v místní části Slavíč tak budou nyní radary monitorovat v obou směrech a ve všech jízdních pruzích. „Zařízení je nainstalované a probíhá zkušební kalibrace a testovací provoz. Od prvního ledna by pak mělo měření přejít do ostrého provozu,“ přiblížil Daniel Vitonský s tím, že pořízení technologie vyšlo na 2,6 milionu korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Hranice

Štítky Doprava, měření rychlost, radar, auta, silnice, Slavíč, Hranice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provoz na tahu do Hranic zklidní úsekové měření. Radary půjdou do ostrého provozu po Novém roce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.