Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Na silnicích loni zemřelo méně lidí než před rokem. Poslední úmrtí bylo den před Silvestrem u Křelova

Na silnicích v Olomouckém kraji v loňském roce zemřelo podstatně méně lidí než v předcházejícím roce. Loni bylo 14 úmrtí, což je o 27 méně než v roce 2021. Poslední smrtelná nehoda se stala den přes Silvestrem u Křelova na Olomoucku, kde padesátiletý řidič kvůli vysoké rychlosti narazil do stromu.

"Řidič, který cestoval ve vozidle sám, jel ve směru od Topolan na Křelov. Při průjezdu levotočivou zatáčkou pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost jízdy daným podmínkám a svým schopnostem, najel na pravou krajnici a následně narazil do stromu," potvrdila mluvčí policie Miluše Zajícová

Pokud jde o úmrtí za celý rok, nejhorší bilanci má Přerovsko, kde v roce 2022 na silnicích zahynulo šest lidí. Předloni to byl Prostějov se 12 oběťmi dopravních nehod. Nejtragičtějším měsícem loňského roku byl duben, kdy na silnicích v kraji zahynuli tři lidé. Naopak v únoru, červenci, srpnu a říjnu při nehodách v kraji nikdo nezemřel.

Například na konci září se v Postřelmově na Šumpersku srazila dodávka s vlakem, řidič vozu na místě zemřel. Cestující ve vlaku vyvázli z nehody bez zranění. Na začátku června v Bělé pod Pradědem na Jesenicku zemřel dvaatřicetiletý cyklista po pádu z kola, podle policie nezvládl jízdu z kopce. Na Olomoucku na začátku dubna zemřel po střetu s nákladním autem cyklista. Tragická nehoda se stala na silnici mezi obcemi Břuchotín a Příkazy. Muž těžkým zraněním na místě podlehl.

Dvanáct lidí se mezi Němčicemi nad Hanou a Výšovicemi na Prostějovsku zranilo při nehodě osobního vozu a traktoru, který na vlečce převážel myslivce. Na místě zasahoval i vrtulník letecké záchranné služby. Silnice byla uzavřená.

Celkem se v roce 2022 na silnicích v Olomouckém kraji stalo 5531 dopravních nehod, o 437 více než v předchozím roce. Nejčastějšími příčinami byl nesprávný způsob jízdy a nepřiměřená rychlost. V roce 2021 bylo na silnicích kraje těžce zraněno 69 lidí, loni 62 lidí. Lehce zraněných bylo v roce 2022 celkem 1295 lidí, předloni jich bylo 1107. Předběžná škoda způsobená při dopravních nehodách je odhadnuta na bezmála 369 milionů korun, což je o 53,6 milionu korun více než v roce 2021.

U Němčic nad Hanou na Prostějovsku se den před Silvestrem střetlo osobní auto s traktorem, který na vlečce převážel 18 myslivců. Podle mluvčí záchranné služby Lucie Mikiskové se při nehodě zranilo 12 lidí. Jeden z nich utrpěl středně těžké zranění a do nemocnice jej transportoval vrtulník, ostatní utrpěli lehčí poranění. Nehoda se stala v úseku mezi Němčicemi nad Hanou a Výšovicemi v blízkosti železničního přejezdu. Její okolnosti se vyšetřují.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky nehody, úmrtí, počet, statistika, policie, Olomoucký kraj, 2022

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na silnicích loni zemřelo méně lidí než před rokem. Poslední úmrtí bylo den před Silvestrem u Křelova  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.