Počasí dnes8 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTOGALERIE: Stavba D1 u Přerova se pomalu rozjíždí. Město očekává větší zájem o investice a byty

Větší zájem o bydlení a investice v Přerově očekávají představitelé města po dokončení posledního úseku dálnice D1, která spojí Prahu a Brno s Ostravou. Stavba začala loni těsně před Vánocemi. Veledůležitá dálnice má být hotová na jaře v roce 2026.

FOTOGALERIE: Stavba dálnice D1 u Přerova

Středa, 18. ledna 2023, 13:12

FOTOGALERIE: Stavba dálnice D1 u Přerova
FOTOGALERIE: Stavba dálnice D1 u Přerova

Na stavbě posledního úseku D1 u Přerova se pomalu rozjíždějí první terénní úpravy a zemní práce. Spojka okolo Dluhonic by měla přinést citelnou úlevu především dopravně přetíženému Přerovu, ale i dálnici D46 do Olomouce a dalším komunikacím. Stavba bude trvat 39 měsíců, investice je takřka sedm miliard. 

Dokončení páteřní české dálnice však neznamená pouze úlevu v dopravě, Přerovu zřejmě přinese i další výrazné benefity. 

"Pokud jde o bytovou výstavbu, snažíme se spolupracovat se soukromými investory. Po napojení Přerova na dálnici pro ně město bude určitě zajímavé. Už dnes víme o několika projektech. Pokud jde o průmyslové zóny, není to jen o Accolade, ale hlásí se i další," popsal situaci náměstek primátora Přerova Miloslav Dohnal (ODS).

D1 u Přerova zřejmě čeká další soud. Děti Země připravují žalobu

Ekologický spolek Děti Země připravuje další ze série žalob proti vybudování úseku dálnice D1 okolo Přerova. Stavba poslední chybějící pasáže po více než dvaceti letech příprav a sporů oficiálně začala v závěru loňského roku. Aktivisté ale snahy...

Skupina Accolade vybuduje průmyslový park na okraji Přerova. Zastupitelé jí dali přednost před dalším zájemcem, firma totiž odkoupila hotový projekt a v lokalitě Staré rybníky už vlastní některé pozemky. V nedalekém Kojetíně Accolade navíc postavila obří distribuční centrum pro Amazon.

"Průmyslovou zónu Rybníky řešíme, aktivně komunikujeme se všemi zájemci, daří se spojovat pozemky a je pravděpodobné, že už tento rok by se mohlo začít stavět. Investoři mít zájem budou a možná už nyní jsou aktivní. Zahájení stavby dálnice v této souvislosti beru jako historický milník," dodal primátor Přerova Petr Vrána (ANO).

Podle představitelů města investoři ví, že propojením dálnice se situace Přerova změní a už si zřejmě mapují terén. "Bude to mít vliv i na bytový trh, protože lidé se sem budou stěhovat díky lepšímu dopravnímu napojení," doufá další náměstek primátora Tomáš Navrátil (ANO).

Už letos se navíc začne stavět také nová část dálnice z Olomouce do Přerova navazující na čtyřproudou silnici z olomoucké části Holice. Trasa přinese výrazné zrychlení cesty mezi oběma městy a odvede tranzitní dopravu z Krčmaně. Hotovo má být rovněž v roce 2026.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky D1, stavba, investoři, zájem, byty, průmyslová zóna, město, magistrát, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Stavba D1 u Přerova se pomalu rozjíždí. Město očekává větší zájem o investice a byty  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.