Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Rozbité kolo kvůli výtluku? Pojištění ŘSD hradí majitelům aut škody

Povětrnostní i mechanické vlivy vytvářejí také na silnicích v Olomouckém kraji různě závažné závady na vozovkách, o které si mohou řidiči poškodit kolo či jinou součást auta. Ředitelství silnic a dálnic má pro tyto situace sjednané pojištění, lidé mohou poštou či e-mailem zaslat na ŘSD zadokumentovanou událost a požadovat kompenzaci.

„Od zimy do jara evidujeme zvýšené množství výtluků a podobných vad na svěřených komunikacích. Každoroční nerovnosti způsobují okolní vlivy doprovázené změnami teplot. Noční mrazy či sněžení přes den střídané sluncem a teplotními šoky přispívají k rozpadu povrchů vozovek, které operativně opravuje smluvená údržba,“ říká Miroslav Mazal, mluvčí z olomouckého pracoviště Ředitelství silnic a dálnic.

Zároveň dodává, že pracovníci ŘSD i externích firem úseky dálnic i silnic prvních tříd projíždějí takřka denně a mapují stav vozovek. „Některé vady jsou na místě opraveny, větší plochy poruch čeká rozsáhlejší rekonstrukce. Navzdory neustálé přítomnosti pracovníků v terénu dochází k menším nehodám ve formě proražených pneumatik, zkřivených disků kol a podobně,“ upozorňuje Mazal s tím, že tyto situace pak vedou k rostoucímu počtu dotazů na možnost finanční kompenzace.

Stavba dálnice poničila přerovskou silnici, po letech začne oprava

Silnice spojující přerovské části Předmostí a Vinary se dočká dlouho vytoužené opravy. Místní komunikace sloužila pro zásobování při stavbě D1 z Lipníka nad Bečvou do Přerova. Po dálnici už se přes tři roky jezdí, rekonstrukce poničené cesty se...

 

„Majitel vozidla může požádat Ředitelství silnic a dálnic ČR o náhradu škody způsobené nerovností, výmolem, výtlukem a jinou závadou na vozovce,“ sděluje mluvčí ŘSD.

Na webu státní organizace je k dispozici formulář, který je pro hlášení události potřeba vyplnit a zaslat na uvedené kontakty. Při poničení vozidla může dojít za určitých okolností k úhradě škody z pojištění správce komunikace, ŘSD má na starosti silnice I. třídy a dálnice. „Ne všechny případy poškození jsou z pojistky uhrazeny. To platí především pro případy, kdy se prokáže, že řidič nepřizpůsobil rychlost a způsob jízdy stavu a povaze vozovky, tak jak je ze zákona povinen. O tom však nerozhoduje ŘSD, ale příslušná pojišťovna. Ve všech případech však Ředitelství silnic a dálnic předává všechny nárokované škody bez výjimky pojišťovně k řešení, případně k likvidaci,“ informují silničáři na webových stránkách.

„Součástí hlášení jsou údaje o majiteli vozidla, kontakt na řidiče, fotodokumentace místa, popis události, škoda a tak dále. Výhodou k vyřízení je doložení protokolu od Policie ČR,“ dodává mluvčí Mazal s tím, že posledním krokem je odeslání veškerých materiálů na e-mailovou adresu posta@rsd.cz, případně do datové schránky s označením zjq4rhz či klasicky poštou.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, silnice, oprava, silničáři, výtluky, rozbitá silnice, Ředitelství silnic a dálnic, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozbité kolo kvůli výtluku? Pojištění ŘSD hradí majitelům aut škody  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.