Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Nájezd RegioPanterů: v Olomouckém kraji začnou letos jezdit dvě desítky moderních vlaků

Až čtyřiadvacet nových vlakových souprav RegioPanter by mělo v průběhu letošního roku nahradit dosluhující jednotky na elektrifikovaných tratích v Olomouckém kraji. Moderní tuzemské vlaky už jezdí na některých úsecích v regionu od loňského prosince.

V Olomouckém kraji dojde letos k plošné výměně vlaků na elektrifikovaných tratích. První moderní jednotky RegioPanter byly v kraji nasazeny už v prosinci a další budou dodány letos. Velká změna proběhne ve druhém pololetí, kdy budou dodávány třívozové jednotky RegioPanter, které postupně nahradí všechny starší vlaky na elektrifikovaných tratích. „Jednotky RegioPanter pak nabídnou komfortní cestování z Olomouce do Koutů nad Desnou přes Zábřeh na Moravě, do Šumperka přes Uničov, do Nezamyslic přes Prostějov, do Vyškova přes Přerov nebo do Vsetína přes Přerov a Hranice na Moravě,“ vyjmenoval mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Jedna jednotka RegioPanter vyjde podle náměstka generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiřího Ješety na zhruba 160 milionů korun, celková hodnota zakázky je 4,3 miliardy korun. „Ve spolupráci s Olomouckým krajem se dostáváme na špičku regionální dopravy v celé České republice. V tak velkém rozsahu a s tak velkou vizí k tomu žádný jiný kraj nepřistoupil,“ poznamenal při loňském zprovoznění elektrifikované trati Olomouc – Uničov – Šumperk náměstek Ješeta.

České dráhy předpokládají, že na konci letošního roku budou provozovat osmdesát nově dodaných vlaků. Ty zamíří do Jihomoravského kraje, na Vysočinu a také do Olomouckého kraje. „V první polovině roku se očekává dodávka dalších šesti dvouvozových jednotek RegioPanter na Vysočinu a dvou jednotek do Olomouce. Ve druhé polovině začnou dodávky třívozových jednotek 640.2 RegioPanter. Dvě zamíří do Moravskoslezského kraje a až 22 by jich mělo být dodáno do Olomouckého kraje. Zbývajících 5 jednotek pro Olomoucký kraj bude do provozu nasazeno v roce 2024,“ specifikoval mluvčí Šťahlavský. V kraji nyní jezdí pět jednotek RegioPanter ve dvouvozové konfiguraci, většina z nich po dodání větších souprav zamíří do Moravskoslezského kraje.

Nové elektrické vlaky určené pro Olomoucký kraj vyrábí konsorcium Škoda Transportation a Škoda Vagonka. Část výrobního procesu probíhá také v šumperském podniku Škoda PARS, který se bude podle Tomáše Ignačáka, prezidenta česko-slovenského regionu Škoda Group, podílet i na servisování RegioPanterů.

Třívozové elektrické jednotky pro regionální dopravu mají s kapacitu téměř 240 sedících cestujících. o Moderní klimatizované bezbariérové jednopodlažní vlaky budou mít maximální rychlost 160 kilometrů v hodině a budou vybaveny nejmodernějším evropským zabezpečovacím zařízením ETCS. Právě zmodernizovaný úsek z Olomouce do Uničova je první regionální tratí v České republice, která bude provozována výhradně pod kontrolou evropského zabezpečovacího systému. Od nového jízdního řádu v polovině letošního roku dojde i ke zkrácení jízdních dob z Olomouce do Šternberku či Uničova. Vlaky stihnou dosud čtyřicetiminutovou cestu za přibližně 28 minut.

RegioPantery disponují mimo jiné úložnými prostory pro zavazadla včetně univerzálního prostoru pro uložení kočárků, jízdních kol nebo zvlášť objemných spoluzavazadel a dále jsou vybavené audiovizuálním informačním systémem s LCD monitory, který cestující informuje o průběhu jízdy, tedy například o cílové stanici, směru jízdy, následující zastávce, aktuální rychlosti či mimořádnostech na trase.

„Cestujícím nabídnou světlý a prostorný klimatizovaný interiér s ergonomicky řešenými sedačkami s textilním potahem, Wi-Fi připojením k internetu či elektrickými zásuvkami 230 V pro napájení drobné elektroniky. Sociální zařízení bude s uzavřeným systémem, takže bude moci být použito i ve stanici. Umožní bezbariérový přístup pro osoby na vozíku a bude vybaveno i sklopným pultem pro přebalování kojenců,“ vyjmenovala některé z prvků moderních vlakových souprav mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, železnice, vlak, RegioPanter, Olomouc, Olomoucký kraj, investice, cestování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nájezd RegioPanterů: v Olomouckém kraji začnou letos jezdit dvě desítky moderních vlaků  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.