Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: (Ne)placené parkování v Přerově. Problém řešíme, reaguje radnice na opoziční experiment

Jako anarchii označili systém parkování v Přerově zástupci tamní opozice. Nedostatky ilustrovali experimentem, který natočili na video. Na placeném stání nechali týden auto bez parkovacího lístku a za tuto dobu nedostali žádnou výzvu od městské policie. Proti výtkám se ohrazují zástupci vládnoucí koalice, úpravy parkování jsou podle vedení přerovské radnice v přípravě.

Problematickou situaci v parkováním naznačili minulý týden přerovští Piráti videem, ve kterém odstavili auto na placeném parkovišti, uhradili poplatek a lístek ukryli. Po týdnu žádnou pokutu ani domluvu od strážníků řešit nemuseli. „V Přerově nefunguje ani úplný základ, tedy výběr poplatků za parkování na veřejných místech. Vidět je to třeba na Žerotínově náměstí, podle odhadů 90 % parkujících aut tu běžně nemá uhrazený parkovací poplatek a město tak ročně přijde zhruba o 2 miliony korun. Nejedná se však jen o náměstí, to stejné platí i na dalších místech. Přerov tak přichází o mnohem víc. A jsou to právě tyto peníze, které by se mohly do parkování dál investovat. Extrémní pokutování však nemá smysl a rozhodně to není dlouhodobě udržitelné,“ komentoval opoziční zastupitel Petr Dostalík (Piráti).

Na podnět opozice reagoval primátor Přerova Petr Vrána (ANO) na tiskové konferenci. „Neberu to jako poukázání nedostatku parkovacích míst nebo poukázání na komplexní řešení parkovací politiky. Spíš šlo o to, kdy si auta někdo všimne. Předpokládám, že se jednalo spíš o atak na městskou policii. Setkávám se se dvěma názory. Lidé, co dostávají pokuty, říkají, že městská policie by je neměla sankcionovat a všímat si závažnějších věcí. Ale když se městská policie placeným parkováním tolik nezabývá, tak se objeví tato upozornění. Ale jsem rád, že si toho opozice všímá,“ prohlásil primátor.

Souhlasíte s důslednějším vymáháním plateb za parkování?

Celkem hlasovalo151 čtenářů

Jeho náměstek pro oblast dopravy Tomáš Navrátil (ANO) poznamenal, že město chce začít výběr poplatků důsledněji řešit s využitím závor na větších parkovacích plochách. „Už od loňského roku máme k dispozici stavební povolení pro pilotní projekt parkování za závorami v ulici Kratochvílova. Rozhodně tedy nejde o reakci na aktuální podnět opozice. Městská policie má nějakou kapacitu pro kontrolování vozidel. Závorový systém je v podstatě stoprocentní, když řidič vjede na parkoviště, tak se bez zaplacení po určené lhůtě už prakticky nedostane pryč,“ říká náměstek Navrátil s tím, že menší parkoviště u bytového domu Přerovanka čeká oprava povrchu a následně instalace závor, pravděpodobně v letním termínu. Další lokalitou, pro které má Přerov zpracovanou studii využití závorového systému, je větší parkoviště na náměstí Přerovského povstání nedaleko nákupní Galerie Přerov. „Chceme tím zvýhodnit slušné občany, kteří si opravdu zaplatí za parkování. Pravděpodobně budou pak mít větší šanci zaparkovat, protože ne každý bude ochotný platit,“ podotkl Navrátil.

Silnice na kraji Přerova zanikne kvůli dálnici D1. Nahradí ji obří křižovatka

Ještě v úvodu příštího týdne motoristé směřující z Přerova do Rokytnice projedou podle dosavadní zvyklosti po silnici, která je součástí dlouhého oblouku nedaleko Předmostí. Od středy se ale tato cesta uzavře a postupně se stane minulostí....

Zástupci Pirátů upozorňují na řadu dalších problematických lokalit a nešvarů spojených s parkováním. „Je potřeba přijmout systémové opatření postavené na datech a prokonzultované s odborníky. Není to práce, která by byla hotová za dva dny, ale je potřeba s ní začít,” uvádí právník a zastupitel Přerova Dostalík.

Před rokem vznikla v Přerově pracovní skupina, která se měla pokusit vylepšit situaci města, ve kterém je podle analýz až tři tisíce nelegálních stání. „Problém s parkováním je obecně v České republice všude. Situaci neustále probíráme, nicméně řešení jsou bolestivá,“ poznamenal Tomáš Navrátil a dodal, že například náklady na vybudování jednoho stání v parkovacím domě se pohybují okolo 900 tisíc korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, parkování, placené parkování, Přerov, parkovací politika, městská policie, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: (Ne)placené parkování v Přerově. Problém řešíme, reaguje radnice na opoziční experiment  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.