Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Olomoucká základna nejen pro RegioPantery projde miliardovou modernizací

S nákupem několika desítek nových vlakových souprav pro Olomoucký kraj souvisí také rozsáhlá investice do servisního zázemí. Na úpravu údržbové základny v areálu olomouckého železničního depa plánují České dráhy vynaložit přibližně miliardu korun. Přestavba má být hotová za dva až tři roky.

Rekonstrukci stávajících budov i výstavbu nových hal připravují České dráhy v areálu depa v ulici U Podjezdu v olomoucké části Pavlovičky. „Především půjde o novou tříkolejnou halu o délce 150 metrů a novostavbu myčky železničních kolejových vozidel. Tyto objekty budou součástí nového střediska technicko–hygienické údržby vozidel. Výhodou haly bude skutečnost, že ucelené jednotky do ní najedou celou svou délkou a údržba tak bude rychlejší a efektivnější,“ přibližuje mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová s tím, že v současnosti je nutné jednotky do haly posouvat po částech.

Olomoucký kraj oprášil plán na stavbu tunelu pod Červenohorským sedlem. Měl by být jen pro vlaky

Olomoucký kraj oprášil ambiciózní plán postavit tunel pod Červenohorským sedlem, který by zajistil spojení odlehlého Jesenicka se zbytkem regionu. Hejtmanství preferuje železniční tunel a nechává si zpracovat studii, zda je mnohamiliardový...

Rozšíření čeká i stávající halu, budovy projdou také zateplením. „Nové bude například i dílenské nebo sociální zázemí. Modernizované údržbové zázemí v Olomouci bude sloužit jak pro opravy a údržbu kolejových vozidel, tak pro zajištění všech typů úklidu. Středisko bude poskytovat údržbu pro vozidla regionální a dálkové dopravy dislokováná v Olomouci,“ informuje mluvčí Rajnochová.

V Olomouckém kraji dojde letos k plošné výměně vlaků na elektrifikovaných tratích. První moderní jednotky RegioPanter jezdí v kraji už od loňského prosince a další budou dodány letos. Od poloviny roku se očekává výraznější obměna starších souprav, do regionu by mělo zamířit celkem 27 třívozových jednotek RegioPanter s kapacitou téměř 240 sedících cestujících. „Olomoucký kraj tak získá nejmodernější regionální železniční dopravu v republice,“ podotkla mluvčí Vanda Rajnochová. Právě i pro údržbu a úklid souprav z dílny Škoda Group bude určené nové servisní zázemí nedaleko Pasteurovy ulice.

„Termín kompletního dokončení údržbové základny v Olomouci je stanoven na období jízdního řádu 2025/2026,“ uvedla mluvčí.

Podobnou infrastrukturu buduje národní dopravce napříč Českou republikou. V roce 2021 byla moderní opravárenská hala otevřena v Brně-Maloměřicích a další špičkově vybavená hala byla loni uvedena do provozu v Plzni. „Obě poskytují zázemí pro údržbu ucelených jednotek i klasických osobních vozů. Další podobné stavby se připravují v Chebu, Českých Budějovicích nebo Havlíčkově Brodě,“ doplnila Rajnochová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto České dráhy

Štítky Doprava, údržbová základna, Olomouc, České dráhy, RegioPanter, vlaky, železnice, investice, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká základna nejen pro RegioPantery projde miliardovou modernizací  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.