Počasí dnes21 °C, zítra24 °C
Sobota 25. května 2024  |  Svátek má Viola
Bez reklam

VIDEO: Nové parkovací automaty s klávesnicí. Olomouc vyměnila přístroje v centru města

Devětatřicet parkovacích automatů v centru Olomouce prošlo v závěru března výměnou. V dotčené placené parkovací zóně krajského města budou nyní řidiči na přístrojích muset zadávat SPZ odstaveného vozidla. Modernizovaná stanoviště jsou dalším krokem připravované změny parkovací politiky.

Parkovací revoluce v Olomouci se blíží. Historické centrum přijde na řadu již v květnu

Revoluce v parkování aut v Olomouci se blíží. Ačkoliv spuštění prvního kola provázejí odklady, pracovní termín pro historické centrum a městské jádro je nyní stanoven už na květen. Radnice chce celou Olomouc rozdělit do několika zón, zpoplatnit...

Takřka čtyřicítka nových parkovacích automatů vyšla Olomouc na necelých šest milionů korun, výměna proběhla například v ulicích Vídeňská, Wurmova, Hanáckého pluku či na třídě Spojenců. Řidiči mohou pro uhrazení poplatku využít platební karty či mince, automaty nevrací přeplatky. „Největší novinkou, kromě toho, že všechny automaty akceptují platební karty, je zadávání registračních značek přímo v automatu,“ uvedl mluvčí Městské policie Olomouc Petr Čunderle.

Pro zadání SPZ je na automatu instalována klávesnice, na lístku je pak vytištěno také označení příslušného vozu, které má poplatek uhrazený. Tato změna souvisí také s rozsáhlou změnou parkovací politiky, kterou připravuje olomoucká radnice. Pro parkování bude městské policie a magistrát využívat nový evidenční systém a prostředky pro automatizovanou kontrolu zaparkovaných vozidel.

Parkování v centru Olomouce loni na jaře zdražilo. V pěší zóně cena hodiny parkování vzrostla z 30 korun na 100 korun a ve zbývající části centra města o deset korun na 40 korun. Pro parkování v centru Olomouce dříve platila jedna cena. Od loňska fungují dvě pásma oddělující pěší zónu a zbývající část centra města. V platnosti zůstaly všechny tři možnosti úhrady poplatků za krátkodobé parkování. Kromě automatů lze k úhradě parkovacího poplatku použít i webovou aplikaci Moje Olomouc nebo Premium SMS.

Jak platíte za parkování v Olomouci?

Celkem hlasovalo88 čtenářů

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, parkování, poplatky, parkovací automat, parkovací politika, parkování Olomouc, Olomouc, městská policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Nové parkovací automaty s klávesnicí. Olomouc vyměnila přístroje v centru města  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.