Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Parkovací revoluce v Olomouci se blíží. Historické centrum přijde na řadu již v květnu

Revoluce v parkování aut v Olomouci se blíží. Ačkoliv spuštění prvního kola provázejí odklady, pracovní termín pro historické centrum a městské jádro je nyní stanoven už na květen. Radnice chce celou Olomouc rozdělit do několika zón, zpoplatnit zde stání, a částečně tak řešit nedostatek parkovacích míst.

"V současné době se připravuje spuštění prvního kola nového parkovacího systému, které zahrnuje historické centrum a městské jádro. Měl již být spuštěn, termín se však stále posouvá. Nyní je pracovně květen. Důvodem je opožděná dodávka parkovacích automatů od výrobce kvůli nedostatku čipů," potvrdil náměstek primátora Olomouce Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti).

Úplně první krok udělala olomoucká radnice již loni v květnu, kdy zónu placeného parkování v centru rozdělila na dvě samostatné oblasti A a B a zdražila zde krátkodobé stání. Ceny parkovacích karet pro rezidenty a abonenty zatím zůstaly na stejné úrovni. Od května nastanou v zónách A a B změny, pak přijde na řadu nová zóna C, která představuje širší centrum, a nakonec chce město zpoplatnit i parkování na sídlištích. 

V současné době již probíhají výběrová řízení například na dodání nového agendového systému, nových parkovacích automatů, monitorovacího kamerového vozidla pro kontrolu zaparkovaných aut, e-shopu pro nákup karet nebo nového dopravního značení.

"Nyní to závisí na dodání parkovacích automatů, jelikož již nebudou vydávány klasické papírové parkovací lístky, ale vše bude probíhat pouze elektronicky. To zároveň umožní testovací provoz vozidla s kamerovým setem pro kontrolu, na jehož dodání je již podepsána smlouva," sdělil Martin Luňáček z odboru strategie a řízení na olomouckém magistrátu.

Olomouc chystá nový systém parkování. Výrazně víc zaplatí přespolní a majitelé druhého auta

Olomoucká radnice připravuje nový systém parkování, který bude pro řadu řidičů znamenat výrazné zdražení. Město hodlá rozšířit stávající zóny a zpoplatnit tisíce parkovacích míst. Přespolní řidiči za roční kartu zaplatí dvanáct tisíc korun. Vyšší...

Po spuštění systému pro zóny A a B přijde na řadu zóna C, se kterou se počítá na podzim letošního roku. Další etapy pak budou podle Luňáčka následovat ve čtvrtletním intervalu. Všechny peníze vybrané za parkování poputují do nového fondu mobility, ze kterého chce radnice platit například výstavbu nových parkovacích míst, cyklostezek, autobusových zastávek a v první fázi také přechod na nový parkovací systém.

Nový parkovací systém má podporu většiny politických stran v olomouckém zastupitelstvu. Některé okolnosti připravované parkovací politiky ovšem v minulosti kritizovala opozice, která se po nedávných komunálních volbách dostala do vedení města. 

"Jako koalice ProOlomouc a Piráti zavedení nového parkovacího systému v Olomouci podporujeme, protože je po něm velká poptávka. Máme však otázky, které se týkají parkovací zóny C v širším městském jádru, na které zatím neznám přesnou odpověď. Například kam odstaví auta řidiči dojíždějící do Olomouce do zaměstnání. Odpovědi musíme znát před spuštěním parkovacího systému v zónách C, který se předpokládá na podzim letošního roku," prohlásil náměstek Tomáš Pejpek.


 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Olomouc/Pavel Snášel

Štítky Olomouc, parkování, revoluce, zpoplatnění, historické jádro města, Česká pirátská strana, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parkovací revoluce v Olomouci se blíží. Historické centrum přijde na řadu již v květnu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.