Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Za odstranění nelegálních billboardů kraj zaplatí statisíce. Přerovská agentura je nabízela pro kampaň

Olomoucký kraj zaplatí přes půl milionu korun za odstranění čtrnácti nepovolených billboardů u silnic. Poutače loni v létě nabízela mimo jiné pro kampaň pro komunální volby přerovská reklamní agentura. Zákon billboardy u hlavních silničních tahů zakazuje od podzimu 2017.

Na billboardy stojících v ochranném pásmu silnic první třídy a dálnic upozornil krajský úřad loni v srpnu oznamovatel z Přerova. Reklamní zařízení nemají označení, kdo je jejich vlastníkem. Mezi těmito nelegálně umístěnými reklamními poutači jsou i velké billboardy s plochou kolem 35 metrů čtverečních. 

Billboardy loni v létě nabízela k pronájmu přerovská společnost A.R.T. 247. Její jednatel Aleš Řihošek ale hejtmanství sdělil, že jeho agentura převedla svá vlastnická práva ke všem problematickým poutačům na pražskou společnost Taxi Partner. Ta je v likvidaci a podle jejího správce nemá žádný majetek.

Krajský úřad proto následně zveřejnil výzvu k odstranění těchto 14 billboardů a po uplynutí zákonné lhůty je může na náklady vlastníka pozemku pod reklamním poutačem odstranit. "V současné době bude krajský úřad muset odstranit 14 reklamních zařízení. Celkové náklady je nyní možné odhadnout na 600 tisíc korun. Tato částka bude následně vymáhaná po vlastnících jednotlivých pozemků, na kterých se tato reklamní zařízení nachází," uvedla mluvčí kraje Alena Minxová.

Přerovská agentura nabízela před volbami nelegální billboardy u silnic. Kraj nařídil jejich okamžité odstranění

Přerovská agentura A.R.T. 247 nabízela na kampaň pro komunální volby čtrnáct nelegálních billboardů u silnic v regionu. Krajský úřad nyní nařídil jejich okamžité odstranění. Majitel agentury Aleš Řihošek hodlá s úřady spolupracovat, hájí se však...

Hejtmanství letos řeší i billboard, který stojí v areálu Správy silic Olomouckého kraje u hlavní výpadovky na Ostravu. Na seznam nepovolených reklamních zařízení se podle Minxové dostal kvůli zpřesnění výkladové metodiky ministerstva dopravy. Krajský úřad na začátku dubna poslal majiteli poutače výzvu k jeho odstranění. "Vzhledem ke skutečnosti, že reklamní agentura, která toto reklamní zařízení vlastní, se k problematice odstraňování stavěla bezproblémově, je možné očekávat odstranění tohoto billboardu ve stanovené lhůtě," podotkla Minxová. Toto reklamní zařízení však podle ní bylo instalováno podle tehdy platné legislativy.

Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy vyžaduje novela zákona o pozemních komunikacích platná od září 2017. Majitelům reklamních ploch nařizuje z bezpečnostních důvodů jejich odstranění, pokud jsou blíže než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy. Hejtmanství od podzimu 2017 zjišťovalo vlastníky těchto billboardů a vyzývalo je k jejich odstranění. Někteří majitelé billboardů se snažili jejich likvidaci co nejvíce oddálit. Do konce loňského roku vlastníci v kraji odstranili 160 billboardů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Nechceme billboardy u dálnic a silnic

Štítky billboard, zákon, silnice, odstranění, Aleš Řihošek, Olomoucký kraj, dálnice, krajský úřad, Přerov, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za odstranění nelegálních billboardů kraj zaplatí statisíce. Přerovská agentura je nabízela pro kampaň  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.