Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Trať pro rychlovlaky na Přerovsku začíná proces EIA, projekční kancelář chystá online chat

Do úvodní fáze posouzení vlivu na životní prostředí, takzvaného procesu EIA vstupuje záměr výstavby vysokorychlostní trati mezi Prosenicemi u Přerova a Hranicemi. Pro plánovaný přibližně dvacetikilometrový úsek projekční kancelář chystá i premiérovou online besedu s veřejností.

Dvoukolejný úsek vysokorychlostní trati VRT Moravská Brána I plánuje Správa železnic začít stavět v roce 2025, aktuálně probíhá také příprava dokumentace pro územní řízení. Trasa mezi Prosenicemi nedaleko Přerova a Hranicemi má měřit 19,8 kilometru, rychlost souprav na novém typu železnice se předpokládá na úrovni až 320 kilometrů za hodinu.

Rozvoj díky rychlovlakům. Hranice by měly získat moderní dopravní terminál

Projekční kancelář, která připravuje monstrózní projekt páteřní vysokorychlostní železnice v České republice, postupně zpracovala již čtyři varianty tras v okolí Hranic. Plánovaná revoluce v drážní dopravě se dotkne i tohoto města na Přerovsku,...

Kromě samotné stavby železnice zahrnuje stavba VRT Moravská Brána I i přípravu pokračování vysokorychlostní železnice ve směru na Ostravu i Brno, úpravu železničních stanic v Prosenicích, Lipníku nad Bečvou či Drahotuších. Počítá se i s přebudováním trati 271 u Oseku nad Bečvou a obce Drahotuše a také s přeložkami silnic.

Podle oznámení záměru pro posouzení EIA patří mezi přínosy VRT v oblasti životního prostředí zejména převedení dopravy ze silniční sítě, nižší produkce oxidu uhličitého či snížení hlukové zátěže a vibrací v okolí silničních tepen. „Nesporný pozitivní vliv má VRT na zvýšení mobility obyvatel v podobě radikálního zkrácení cestovních dob, posílení regionální dopravy na stávajících tratích či lepší dostupnosti zaměstnání nebo vzdělání. V oblasti železniční dopravy půjde o významné zvýšení komfortu cestování,“ uvádí Správa železnic v dokumentaci EIA, kterou bude posuzovat Ministerstvo životního prostředí ČR.

Vysokorychlostní železnice Moravská brána I protne katastrální území obcí Prosenice, Osek nad Bečvou, Veselíčko, Lipník nad Bečvou, Jezernice, Klokočí a Hranice. Vytvoření velmi rozsáhlého projektu a potřebných podkladů pro vysokorychlostní železnici v Olomouckém kraji zajišťuje společnost AFRY CZ ve spolupráci se Správou železnic. K nové liniové stavbě pořádaly instituce několik schůzek s veřejností v dotčených a spustily také Geografický informační systém, tedy tzv. GIS portál. „Občané připojili již přes 80 svých podnětů a o projekt se aktivně zajímají,“ hodnotí hlavní inženýr projektu Vladislav Šefl z projekčně-inženýrské společnosti AFRY.

V aktivní komunikaci při přípravě dokumentace projekční firma pokračuje i další formou, na úterý 2. května naplánovala historicky první online video diskuzi, ta proběhne od 16:30 do 17:30. „Chat VRT je dalším komunikačním prostředkem pro transparentní a otevřenou diskuzi s veřejností. Tu AFRY po boku Správy železnic v Olomouckém kraji vede od počátku projektu. Zpětná vazba od místních obyvatel, spolků a samospráv je pro úspěšnost projektu nezbytná a vždy nás posunuje dál,“ vysvětlil Vladislav Šefl.

Během živého vysílání se zájemci seznámí se stavem projekčních prací a získají odpovědi na své dotazy. Ty mohou zasílat jak předem na e-mail vrt@spravazeleznic.cz s uvedením předmětu Chat VRT, tak i online během vysílání.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Afry CZ

Štítky Doprava, VRT, vysokorychlostní železnice, Moravská brána, Hranice, Prosenice, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trať pro rychlovlaky na Přerovsku začíná proces EIA, projekční kancelář chystá online chat  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.