Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Demolice kvůli D1. Domy i šatny Sokola v Dluhonicích ustoupí stavbě dálnice

Intenzivně se pracuje na posledním úseku dálnice D1 mezi Přerovem a Říkovicemi, stavba na začátku první stavební sezony získává jasné obrysy. Trasa dlouho připravované autostrády protíná i okrajovou část obce Dluhonice, kde začala demolice rodinných domů i sportovního areálu. Lokalitou povede takřka kilometrová estakáda.

VIDEO: Stavba D1 z ptačí perspektivy. U Přerova se začíná rýsovat trasa netrpělivě očekávané dálnice

U Přerova se začíná rýsovat trasa dlouho očekávané dálnice D1. Nyní probíhá odvoz úrodné hlíny, stavbaři také provedli kácení a některé demolice. Dokončení posledního chybějícího úseku obyvatelé Přerova netrpělivě vyhlížejí, z města odvede...

V mírném předstihu oproti původním odhadům se pustila těžká technika do demolice ve sportovním areálu v Dluhonicích, místní části Přerova. V areálu TJ Sokol Dluhonice proběhlo kácení stromů a minulostí se stává také zázemí oddílu. Sportovci by měli od července využívat nový areál, které jako součást kompenzací za stavbu dálnice buduje za více než 40 milionů Ředitelství silnic a dálnic.

Kromě šaten stavbaři začali s bouráním také tří rodinných domů, s jejichž majiteli se ŘSD nakonec dokázalo dohodnout na vyrovnání a náhradní variantě. „Nemovitosti stály v trase 940 metrů dlouhé estakády, která přemostí železniční koridor, řeku Bečvu a areál společnosti PRECHEZA,“ přiblížil na sociálních sítích náměstek přerovského primátora pro oblast dopravy Tomáš Navrátil (ANO).

Začíná stavba dálničního tahu z Olomouce do Přerova. Část D55 má být hotová za dva a půl roku

Pro řidiče na trase z Olomouce do Přerova vítané urychlení, pro obyvatele Krčmaně vidina vytoužené úlevy od dopravního ruchu. Během několika dnů začne stavba takřka osmikilometrového úseku dálnice D55 Olomouc – Kokory. Hotovo má být za dva a půl...

Dluhonice mají na základě dohody Přerova, Olomouckého kraje a ministerstva dopravy jako odškodné za vedení frekventované dopravní stavby v sousedství zastavěné oblasti dostat více než 130 milionů korun. Ty obec využije na rekonstrukci budov, chodníků, výstavbu sportovního areálu či nové cyklostezky.

Stavební práce na dálnici D1 Přerov – Říkovice se rozprostírají na celé desetikilometrové trase a celkově by měly trvat 39 měsíců. „Byly zahájeny sanační opatření v místech mostních objektů a příprava pro umístění konsolidačních násypů. Probíhá realizace technicky náročných přeložek velmi vysokého napětí a vysokého napětí v průmyslové části Přerova v lokalitě budoucí mimoúrovňové křižovatky Přerov-západ a také přeložka vysokotlakého plynovodu,“ informuje ŘSD v dokumentu o stavbě. Náklady na vybudování posledního úseku D1 dosáhnou takřka sedmi miliard korun, s uvedením silnice do provozu se počítá v roce 2026.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Tomáš Navrátil

Štítky Doprava, dálnice, D1, stavba, demolice Dluhonice, dálnice Přerov, Olomoucký kraj, ŘSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Demolice kvůli D1. Domy i šatny Sokola v Dluhonicích ustoupí stavbě dálnice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.