Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ročně dvacet tisíc překročení rychlosti. Město Hranice rozšíří pokrytí ulic radary

Pokuty za rychlou jízdu budou řidičům v Hranicích hrozit i na dalších úsecích. Ve městě na Přerovsku se bude měřit okamžitá rychlost vozidel nově celkem na osmi stanovištích, na kterých se budou podle potřeby střídat dva radary, jež má město k dispozici. Cílem je zvýšit bezpečnost v ulicích.

Město Hranice na Přerovsku rozšíří počet dosavadních šesti míst, kde měří rychlost projíždějících automobilů stacionární radary, o další dvě lokality. Od poloviny května k nim přibudou stanoviště v Alešově ulici u viaduktu, což je výpadovka na Potštát, a v místní části Valšovice. Na celkových osmi stanovištích se budou pravidelně střídat dva radary. Město kvůli provozu radarů muselo již dříve přijmout další úředníky, na pokutách každoročně vybere více než deset milionů korun.

Podle zástupců radnice byla vytipována místa, kde řidiči často předpisy nedodržují, a hrozí tak střet s chodci a cyklisty. „Důvodem rozšíření těchto lokalit je především bezpečnost,“ uvedl mluvčí radnice Petr Bakovský.

Město má dva radary zachycující okamžitou rychlost, které budou nyní střídat osm stanovišť. Kromě nových lokalit jde o Smetanovo nábřeží, sady Čs. Legií, ulici Žáčkova, ulici K Nádraží v Drahotuších, ve Velké a Černotíně. „Důvody pro umístění radaru na těchto místech jsou obdobné. Časté nedodržování rychlosti, zároveň přecházející chodci, v případě Žáčkovy ulice zejména děti a mládež, a také projíždějící cyklisté," doplnil Bakovský. Město zároveň provádí úsekové měření v Býškovicích a od letošního roku také ve Slavíči, kterou vede čtyřproudá komunikace I/47.

Provoz na tahu do Hranic zklidní úsekové měření. Radary půjdou do ostrého provozu po Novém roce

Dlouhý rovinatý úsek silnice I/47 mezi Lipníkem nad Bečvou a Hranicemi prochází také obcí Slavíč, kde místní dlouhodobě trápí vysoká rychlost projíždějících aut. Od Nového roku se situace začne zřejmě rapidně zlepšovat. Město Hranice, jehož je...

I přes informace o umístění radarů v ulicích města každoročně hraničtí úředníci evidují na 20 tisíc přestupků a za pokuty kvůli překročené rychlosti v ulicích města inkasují do městské pokladny více než deset milionů korun, uvedl Bakovský.

Rychlost řidičů s pomocí stacionárních radarů měří i další města v Olomouckém kraji. Příkladem je Prostějov, loni například tamní radnice rozhodla, že kromě dosavadních tří stanovišť se zaměří také na bezpečnost v ulicích Vrahovická a Vápenice. Stacionární radary si již dříve pořídila i další města v regionu. Od roku 2018 jsou například v Přerově, na svých výpadovkách od Olomouce a ve směru od Bruntálu je používá také Šternberk.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Hranice

Štítky Doprava, měření rychlosti, radar, auta, radary Hranice, Hranice, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ročně dvacet tisíc překročení rychlosti. Město Hranice rozšíří pokrytí ulic radary  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.