Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Přerov zavádí první zónu 30. Rychlost aut omezí v ulicích u hřbitova

Sníženou maximální povolenou rychlost stanoví dopravní značení v několika přerovských ulicích nedaleko hřbitova. Současně se změní i režim předností v jízdě, které bude v této lokalitě fungovat podle pravidla pravé ruky. Úprava má přinést zpomalení provozu a zvýšení bezpečnosti chodců, cyklistů i lidí cestujících v autech.

V Holici jen podle pravidla pravé ruky. Striktní plán úpravy předností v jízdě místní zaskočil

Snížení maximální rychlosti na 30 kilometrů v hodině ve vybraných částech Olomouce je aktuálním trendem, který se rozšiřuje také do čtvrti Holice. Cílem je zklidnění dopravy, do zóny budou mít také omezený vjezd nákladní auta. Dalším opatřením je...

Zklidnění má do přerovských ulic 9. května, Jižní čtvrť I, Lančíkových, Durychova a Generála Rakovčíka má změna nejvyšší povolené rychlosti na 30 kilometrů v hodině. „Občané z těchto ulic si stěžovali, že auta tu jezdí příliš rychle a žádali od nás řešení. Rozhodli jsme se jít touto jednoduchou cestou, která je účinná a levnější nežli stavět na silnici retardéry,“ vysvětlil pro web města náměstek přerovského primátora pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO). Například obyvatelé z Durychovy ulice kvůli dopravní situaci adresovali zástupcům města i petici.

Kromě instalace značek týkajících se maximální rychlosti vozidel dojde i k demontáži značení. Z ulic zmizí značky určující hlavní a vedlejší silnici. „Ty budou demontovány v průběhu týdne od 10. do 17. května a řidiči si budou muset zvyknout na to, že budou dávat přednost zprava,“ upozornila mluvčí Přerova Lenka Chalupová.

Jaký máte názor na omezení rychlosti a odstranění značek upravujících přednost v jízdě ve městech?

Celkem hlasovalo31 čtenářů

Podobný přístup zvolila již před časem také olomoucká radnice, kde takto funguje provoz již v několika oblastech. „Snížení rychlosti v některých lokalitách jsme měli i v Plánu udržitelné mobility Přerova, který hledá způsoby, jak zlepšit kvalitu života a veřejného prostoru do roku 2035,“ podotkl přerovský primátor Petr Vrána (ANO). V Přerově se jedná o první zónu tohoto charakteru, další mohou podle primátora v obydlených částech města následovat.

Částečná uzavírka do 15. května
„Z důvodu pokračujících oprav na silnici I/55, jejíž součástí bude odstranění stávajícího krytu vozovky, úprava kanalizačních vpustí a pokládka nové vrstvy, bude od 11. do 15. května částečně uzavřena ulice 9. května, a to v úseku křižovatky s ulicí Lančíkových po křižovatku s ulicí Třebízského a Generála Rakovčíka,“ informoval Tomáš Navrátil. Ve směru z města do Horní Moštěnice bude provoz veden bez omezení, ale v opačném směru, tedy od Horní Moštěnice do Přerova, budou autobusy městské autobusové dopravy vedeny po objízdné trase. „Ta povede přes ulice Durychova, Tovární, Denisova a Ztracená – nebude tu ale zrušena a ani přesunuta žádná zastávka,“ doplnila Margita Považanová z přerovského magistrátu.
Zdroj: prerov.eu

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky Doprava, zóna 30, dopravní situace, bezpečnost, omezení rychlosti, Přerov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov zavádí první zónu 30. Rychlost aut omezí v ulicích u hřbitova  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.