Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Bezpečně na kole z Chomoutova: spojení do Olomouce se má začít stavět za tři roky

Již před přibližně dvaceti lety se začalo hovořit o cyklopropojení Olomouce s městskou částí Chomoutov nedaleko štěrkopískových jezer Poděbrady. S narůstající intenzitou automobilové dopravy je cyklostezka pro obyvatele Chomoutova ještě potřebnější. Na chybějící bezpečnou trasu upozorní o víkendu lidé společnou jízdou z Olomouce, vybudování části stezky se po letech příprav už zřejmě blíží.

Záměr výstavby cyklopropojení z Olomouce do Chomoutova by měl proběhnout ve dvou etapách, které dohromady pokryjí celkem šest úseků. „Pro první etapu máme nyní aktualizovanou dokumentaci pro územní rozhodnutí. To by mělo být vydáno do konce tohoto roku. Poté bude zahájeno zadávací řízení na zhotovitele dalších stupňů projektové dokumentace, to znamená dokumentace pro stavební povolení a pro provedení stavby včetně zajištění vydání potřebných stavebních povolení. Následně můžeme soutěžit zhotovitele a akci realizovat. V rozpočtu máme realizaci plánovanou na rok 2026, ale věříme, že bychom mohli realizovat i dříve,“ říká náměstek olomouckého primátora pro oblast investic Miloslav Tichý (ANO) s tím, že město se snaží zajistit také financování z dotačních zdrojů. Celkové náklady na první etapu by se měly pohybovat podle aktuálních odhadů na úrovni 30 milionů korun.

Úvodní fáze zahrnuje delší úsek za prostorem střelnice, kterou podél levé strany kopíruje a končí u jezu před městskou částí Chomoutov, dále pak pokračuje dalšími částmi od druhého břehu u jezu k silnici II/446 v Chomoutově a kusem cyklostezky v této městské části mezi zahrádkami domů u protipovodňového valu.

Celá investiční akce totiž kromě spojení s Olomoucí má i návaznost na Březce, kam bude směrem k Chomoutovskému jezeru mířit jeden ze dvou úseků druhé etapy. Zbylým a klíčovým úsekem této fáze je propojení od střelnice po olomouckou část Černovír. „U této etapy řeší naši právníci velké množství složitých majetkoprávních vztahů. Součástí těchto řešení je někdy nutná úprava navržené trasy podle požadavku majitelů pozemků. Proto dokumentace pro územní řízení na tuto etapu se zatím nezpracovává. Jakmile dořešíme majetkoprávní vztahy, budeme pokračovat v projektové přípravě i II. etapy,“ přislíbil primátorův náměstek.

Olomouc chce dát v příštích letech na rozšíření sítě cyklostezek 120 milionů korun

Olomoucká radnice slibuje rozšíření sítě olomouckých cyklostezek včetně propojení s okolními obcemi. Na nové stezky chce město dát až 120 milionů korun. Před zahájením je nyní například druhá část v ulici Jeremenkova v úseku od Senima po most u...

I letos se bude konat Olomoucko-Chomoutovská cyklojízda, v sobotu 20. května vyjedou dopoledne cyklisté od Centra semafor na Horní náměstí a po krasojízdě kolem radnice zamíří do Chomoutova po silnici. „Akce zve malé i velké cyklisty, aby svou účastí podpořili cyklonapojení této opomíjené městské části na Olomouc a zklidnění veřejného prostoru hlavní ulice,“ říká Lenka Introvič z chomoutovského komunitního spolku Los Vesinos.

Kromě bezpečné a komfortní cesty pro cyklisty, bruslaře či koloběžkáře řeší lidé v Chomoutově také vývoj úpravy rušné průtahu obcí v podobě silnice II/446. „Účastníky cyklojízdy v Chomoutově přivítá balonková instalace Nádech pro Chomoutov. Upozorňuje na potřeby místních rodin s dětmi, které se nemohou kvůli intenzivní automobilové dopravě po hlavní ulici bezpečně pohybovat na kole či pěšky. Balonkovou expozici si po akci mohou účastníci rozebrat. Ke shlédnutí bude také výstava V rekonstrukci. Ta reflektuje naši osobní zkušenost s občanskou kampaní za zklidnění prostoru hlavní ulice,“ přiblížila Lenka Introvič s tím, že hlavní program sobotního dne bude v Chomoutově probíhat na zelené návsi Koperník v ulici Hrachoviska.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, cyklostezka, cyklistika, investice, Chomoutov, cyklostezka Chomoutov, cyklojízda, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezpečně na kole z Chomoutova: spojení do Olomouce se má začít stavět za tři roky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.