Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Olomouc chce dát v příštích letech na rozšíření sítě cyklostezek 120 milionů korun

Olomoucká radnice slibuje rozšíření sítě olomouckých cyklostezek včetně propojení s okolními obcemi. Na nové stezky chce město dát až 120 milionů korun. Před zahájením je nyní například druhá část v ulici Jeremenkova v úseku od Senima po most u Bystřice.

Některé cyklostezky, k jejichž dokončení se město zavázalo do roku 2026 hodlá radnice zhotovit už během letošního roku. „Před zahájením realizace je momentálně druhá část v ulici Jeremenkova v úseku od Senima po most u Bystřice. Tam cyklopruhy navážou na již hotovou etapu směřující k hlavnímu nádraží,“ vysvětlil náměstek primátora Miloslav Tichý (ANO). Doplnil, že by se stezka měla realizovat v období od června do srpna letošního roku.

Sdílená kola a koloběžky se vrací do měst v Olomouckém kraji. V Přerově budou mít premiéru

S teplejším počasím se do Olomouckého kraje vrací oblíbená sdílená doprava. V Olomouci, Přerově a Prostějově bude možné si na desítkách míst zaplatit výpůjčku speciálně označená kola nebo koloběžky na libovolně dlouhou dobu.

Letos mají v plánu ještě propojení dalších cyklostezek. Zmínil například stezky v ulicích Dělnická a Neředínská, Velkomoravská a Skupova, Střední Novosadská a U Dětského domova. „Dále propojení ulic Kmochova a Foerstrova v rámci větší úpravy veřejného prostranství,“ dodal náměstek.

Stavební povolení už město má i pro druhou etapu cyklostezky v Holici - vnitřní síť cest v Holickém lese. „Povolení máme i pro řešení dvou vstupů do Smetanových sadů pro cyklisty v severovýchodním rohu parku a v místě ulice Aksamitova a propojení na vstup do Bezručových sadů," specifikoval Tichý. Zmínil také bezbariérovou trasu Dolní Novosadská. Ta naváže na již vybudovanou trasu Střední Novosadská.

Prostějov a Seloutky společně postaví cyklostezku. Začala příprava projektu

Město Prostějov a nedaleká obec Seloutky společně postaví cyklostezku, která obě sídla propojí. Samosprávy se již dohodly na přípravě projektové dokumentace, která by mohla být hotová už letos. O náklady se město a obec podělí.

Integrovaný regionální operační program (IROP) je jeden z operačních programů, skrze který Ministerstvo pro regionální rozvoj rozděluje peníze z dotací od Evropské unie.

Městská kasa počítá, že za cyklostezky zaplatí necelých 120 milionů korun jak na projektovou dokumentaci, tak na jejich zhotovení. „Většinou jde o akce financované z evropských dotací prostřednictvím IROP,“ vysvětlil Tichý. Doplnil, že výstavba cyklostezek a cyklopruhů může být i součástí jiných investičních akcí. Stejně tomu je podle náměstka i naopak. „Součástí cyklostezek mohou být také výstavby chodníků či přechodů pro chodce a přejezdů pro cyklisty,“ objasnil.

Za jeden z cílů si město klade propojení cyklostezkami Olomouc a její městské části a okolní obce. „Konkrétně zmíním cyklostezky směrem na Chomoutov, Topolany až Ustín či propojení obcí Samotišky a Bystrovany s naším Droždínem,“ vyjmenoval příklady. „Výhledově pak i propojení Slavonína a Nedvězí,“ doplnil.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniel Vachek

Štítky cyklodoprava, Olomouc, cyklostezky, dotace, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc chce dát v příštích letech na rozšíření sítě cyklostezek 120 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.