Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kontroverzní odpočívka D35 Mohelnicko na kraji schválení nedostala. Dokumentace se musí přepracovat

Ředitelství silnic a dálnic plánuje jako součást řešení nedostatku odstavných ploch u dálnic vybudovat rozlehlou odpočívku na D35, a to buď u Litovle nebo u Loštic. Pro obě varianty si nechala zpracovat dokumentaci pro posouzení vlivu na životní prostředí (EIA). Podle olomouckého krajského úřadu je ale podklady potřeba přepracovat. Proti záměru se staví obce, spolky i zemědělci.

Dvě alternativní řešení pro vybudování obrovských parkovacích ploch pro kamiony, autobusy i osobní auta připravuje Ředitelství silnic a dálnic u Litovle nebo Moravičan a Loštic. Od konce letošního února žádala statní organizace o posouzení vlivu obou možností na životní prostředí. Kladné stanovisko je jedním z prvních klíčových kroků, které jsou potřebné pro povolení stavby. Akce nazvaná D35 odpočívka Mohelnicko v lokalitě Mohelnice/Litovel ale v první fázi zelenou nedostala. K analýze, kterou si nechalo ŘSD vypracovat, přišlo hned sedm negativních vyjádření od obcí i dalších osob a krajský úřad Olomouckého kraje rozhodl o nutnosti tuto studii přepracovat.

Krajský úřad pověřil posouzením analýzy autorizovanou osobu, brněnský znalec Pavel Cetl pak zaslal zpět do Olomouce návrh na vrácení dokumentace k přepracování. „V přepracované dokumentaci je třeba podrobněji vyhodnotit zábor zemědělského půdního fondu v rozsahu požadovaném Ministerstvem životního prostředí v rámci zjišťovacího řízení. Stejně tak je třeba precizovat i vypořádání dalších připomínek ze zjišťovacího řízení. Dále doporučuji odstranit rozpory týkající se rozsahu kácení dřevin. Podrobněji je třeba vyhodnotit vlivy na chráněné oblasti přirozené akumulace vod. Pro vyhodnocení vlivů dopravy je třeba vycházet z aktuálních výsledků sčítání dopravy – tedy podkladů ŘSD za rok 2020, případně aktuálnějších – jsou-li dostupné,“ uvedl zpracovatel posudku Cetl.

Dokumentace EIA nevidí v gigantické odpočívce u Litovle či Moravičan problém. Obce jsou proti

Podle rozsáhlé dokumentace takzvané velké EIA neboli posouzení vlivu na životní prostředí je možné realizovat obrovská dálniční odpočívadla v lokalitě u Litovle i u Loštic či Moravičan. Obce a další zapojené instituce jsou ale proti, argumentují...

Proti záměru vybudovat rozhlehlé jednostranné odpočívky v katastru obce se dlouhodobě staví v Moravičanech a také Lošticích. „Samozřejmě nás to potěšilo. Je potřeba, aby dokumentace byla dopracována tak, jak má vypadat a měla všechny náležitosti. Abychom z toho byli schopní zjistit, jestli to bude mít vliv na naše prostředí. Stále se domníváme, že ano. Dosud ale byly závěry napsané tak vágně, že to nebylo zřetelné,“ míní starostka Loštic Šárka Havelková Seifertová.

Pro zaslání námitky proti dokumentaci EIA si vedení Loštic a Moravičan nechalo také zpracovat odborný oponentní rozbor, který v připomínkovém období zaslalo na krajský úřad. „Měli jsme poznatky ke zpracování, i k názvosloví. Námitek bylo určitě více, jsme rádi, že se kraj snaží jít cestou ochrany přírody. Pokud má odpočívka vzniknout, tak za podmínek, aby neubližovala krajině,“ podotkla starostka.

Silničáři začali připravovat stavbu poslední části západního obchvatu Olomouce. Stát by mohl už za tři roky

Silničáři již začali připravovat stavbu poslední části západního obchvatu Olomouce mezi Neředínem a Křelovem. V současné době musí tisíce aut a kamionů projíždět přes kruhovou křižovatku u Globusu, kde jsou často dlouhé kolony. Obchvat by mohl...

Litovelská varianta počítá s umístěním odpočívek po obou stranách dálnice D35 v katastru částí Chořelice a Unčovice. Každá z nich má nabídnout kapacity pro zaparkování 102 kamionů, 57 osobních aut či osmi autobusů. Ani zde nejsou místní občané stavbě nakloněni, majitelé zemědělských pozemků navíc zdůrazňují likvidaci půdy nejvyšší kvality. „Zpráva o vrácení dokumentace nám přišla včera, teprve se s obsahem seznamujeme. Jako město jsme v dubnu zaslali negativní stanovisko. Týká se to našich místních částí, kde si zpracovávali průzkum názorů a lidé byli proti. I na tomto základě jsme jako rada města přijali usnesení, že s tímto záměrem nesouhlasíme,“ připomněl místostarosta Litovle Lubomír Broza (SNK).

Studii vlivu odpočívek na životní prostředí tak zřejmě čeká dopracování, po kterém by opět mělo proběhnout řízení, kdy se zapojené strany s upraveným posudkem seznámí a vyjádří se. Poté by znovu celý soubor informací posuzoval Krajský úřad Olomouckého kraje ve spolupráci s autorizovaným odborníkem.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, odpočívka, investice, Litovel, Moravičany, dálnice, D35, EIA, ŘSD, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontroverzní odpočívka D35 Mohelnicko na kraji schválení nedostala. Dokumentace se musí přepracovat  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.