Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Železniční nehoda v Prosenicích jde k soudu. Strojvůdce místo školení pilotoval dopravní letadlo

Jedna z největších havárií na železnici v regionu za poslední dobu, srážka dvou nákladních vlaků v Prosenicích na Přerovsku z ledna loňského roku, jde k soudu. Státní zástupce podal obžalobu. Vyšlo najevo, že strojvůdce v době praktického školení vykonával funkci pilota dopravního letadla.

Státní zástupce Petr Klimeš podal obžalobu na jednoho ze strojvedoucích z obecného ohrožení z nedbalosti. Případem se bude zabývat Okresní soud v Přerově. Při střetu nebyl nikdo zraněn, celková škoda byla 28,5 milionu korun. Přerušený provoz tehdy významně zasáhl do železniční dopravy, obnovit se jej plně podařilo téměř po třech týdnech. Podle inspektorů Drážní inspekce za nehodou stálo nerespektování návěstidla stůj jedním ze strojvůdců.

Strojvedoucímu, který je podle obžaloby za střet vlaků zodpovědný, hrozí za přečin obecného ohrožení z nedbalosti trest od dvou do osmi let. Policisté při vyšetřování případu čekali na závěry vyšetřování Drážní inspekce. Podle její závěrečné zprávy stojí za nehodou především nezkušenost jednoho ze strojvedoucích, který nesprávně vyhodnotil informace před odjezdem, překročil nejvyšší dovolenou rychlost a nezastavil vlak před návěstidlem stůj. Strojvedoucí, který měl licenci 2,5 měsíce, při jízdě dospěl k mylnému úsudku.

Policie chce kvůli vážné nehodě u Přerova poslat strojvedoucího před soud. Místo výcviku pracoval jako pilot

Po takřka rok a půl trvajícím vyšetřování rozsáhlé železniční nehody u Prosenic navrhli policisté podání obžaloby na jednoho ze strojvedoucích. Ten podle inspektorů špatně vyhodnotil situaci, a to zřejmě i kvůli tomu, že neměl dostatek zkušeností...

Podepsala se na tom podle inspektorů i jeho nedostatečná odborná způsobilost. Vyšlo najevo, že strojvůdce absolvoval fakticky jen část jízdního výcviku, který jeho zaměstnavatel dokládal. "V přesně určené době, kdy měl toto praktické školení absolvovat, vykonával funkci pilota dopravního letadla na letišti Václava Havla Praha nebo během mezinárodních letů společnosti Smartwings," uvedla inspekce v závěrečné zprávě.

Železniční nehoda se stala loni 13. ledna a na několik týdnů zasáhla do provozu na páteřní trati na Přerovsku. Dva souběžně jedoucí vlaky se za stanicí Prosenice srazily v prostoru výhybky. Podle informací Správy železnic vykolejily tři vozy, poškozená byla lokomotiva nákladního vlaku a trakční vedení. Dělníci museli po nehodě na místě opravit nejen trolejové vedení, ale především nahradit v délce 66 metrů výhybku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky nehoda, železnice, Prosenice, havárie, obžaloba, soud, dopravní letoun, Prosenice, okres Přerov, Drážní inspekce, Petr Klimeš, Václav Havel, Přerov, Smartwings

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Železniční nehoda v Prosenicích jde k soudu. Strojvůdce místo školení pilotoval dopravní letadlo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.