Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Prostějov začne vykupovat pozemky na cyklostezku do Vrbátek. Povede okolo železniční trati

Město Prostějov začne vykupovat pozemky na cyklostezku do Vrbátek, které jsou na půl cestě do Olomouce. Bezpečné spojení s krajským městem zatím chybí, trasa povede kolem železniční trati. Přípravu cyklostezky muselo město v minulosti odložit.

Podle olomouckého magistrátu vzrůstá v kraji počet cyklistů. To by měly potvrzovat data z automatických sčítačů, kterých je na Olomoucku celkem deset. Investice do rozvoje cyklodopravy podporuje jak Evropská unie, tak nástroje Integrované...

Město Prostějov již v roce 2021 zadalo zpracování projektové dokumentace na cyklistickou stezku do Vrbátek, celý projekt však kvůli plánované modernizaci železniční tratě mezi Olomoucí a Prostějovem muselo pozastavit. Budováním cyklostezky se radní Prostějova nyní zbývali znovu.

"Jedná se o úsek od podjezdu v ulici Kyjevské ve Vrahovicích po nádraží Vrbátky vedené vlevo podél železniční trati ve směru na Olomouc. V minulém roce Správa železnic dokončila studii modernizace železniční tratě a upřesnila své vyjádření k možnosti vedení trasy cyklistické stezky," vysvětlil náměstek primátora Prostějova Jiří Rozehnal (ANO). 

Vzhledem k tomu, že se v minulosti například při stavbě severního obchvatu Prostějova osvědčilo osobní jednání s vlastníky dotčených pozemků, město i tentokrát pozve všechny vlastníky na jednání, na kterém jim trasu cyklostezky představí. Za pozemky město nabídne výkupní cenu 300 korun za metr čtvereční. Jde o půdu v katastrálním území Vrahovice a Čechůvky.

"Celkem jde o dvacet pozemků s osmnácti vlastníky. Celková výměra je 26 555 metrů čtverečních, výkupní cena by tak činila asi osm milionů korun," dodal náměstek Rozehnal. 

V budoucnu by na tento úsek cyklostezky mohla navázat další část až do Olomouce. Bezpečné propojení krajského města s Prostějovem pro cyklisty zatím chybí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Prostějov, cyklostezka, pozemek, Vrbátky, železnice, Olomouc, Vrahovice, Správa železniční dopravní cesty, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov začne vykupovat pozemky na cyklostezku do Vrbátek. Povede okolo železniční trati  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.