Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Úspora za parkování, blok pro zemědělce. U koupaliště Náklo komplikují žně neukáznění řidiči

Doba prázdnin a tropické teploty lákají na koupaliště, jednou z nejoblíbenějších lokalit na Olomoucku je štěrkovna Náklo. I přes vylepšující se servis a zázemí v okolí vodní plochy mají zemědělci obavy z opakování dlouhodobého nešvaru, tedy nedovoleného parkování aut na klíčových zemědělských cestách. Začíná totiž období sklizně.

Zatímco červenec a srpen je pro řadu lidí časem relaxu, pro zemědělce nastává zřejmě nejnáročnější období roku. U obce Náklo přibližně dvanáct kilometrů od Olomouce, se na začátku žní obávají každoročně komplikovaného průjezdu nedaleko vyhledávaného koupaliště.

„Zatím to není tak špatné, protože žně se teprve rozjíždějí. S komplikacemi se ale asi opět budeme potýkat. Lidem jsme navíc vyčlenili plochu přibližně půl hektaru, kde mohou parkovat. Samozřejmě ale některým jedincům s nejdražšími auty je líto zaplatit sto korun a parkují jinde. Pak jsou s nimi hádky, že by člověku pomalu dali pár facek. Styl jednání některých lidí je katastrofa,“ mrzí Miladu Raškovou Měsícovou, předsedkyni Zemědělského družstva Unčovice, jež v oblasti bude brzy sklízet úrodu.

Na inline brusle polehku. Ve Šternberku mohou sportovci zdarma využít úschovné boxy

Bez nutnosti vozit boty a další předměty v batohu si mohou projížďku nejen na kolečkových bruslích užít lidé na cyklostezkách v okolí Šternberku. Na třech místech jsou jim k dispozici takzvané in-line boxy, tedy skříňky, do kterých si mohou své...

Polní cesty spadají pod vesnici Náklo, naopak vodní plochu a část okolních pozemků vlastní těžařská společnost CEMEX, se kterou obec jedná o vylepšení podmínek provozu jak koupaliště, tak i nastavení parkování. „Můžeme vznést žádost či říct doporučení, ale samotné řešení už je na CEMEXu a dalších společnostech. Kapacitně by parkovací plochy možná stačily, jsme na tom lépe než loni. Ale lidé stejně zastaví všude. Vjedou do zákazů na polní cesty, i když je parkoviště poloprázdné. Jde spíše o neukázněnost některých řidičů,“ uvažuje starostka obce Náklo Hana Závodná.

U polních cest jsou už umístěné zákazové značky, ty však ne každý šofér navštěvující koupaliště respektuje. Na základě smlouvy s Náklem jezdí oblast kontrolovat strážníci obecní policie ze Štěpánova, hlídkovou činnost zde vykonávají také republikové policisté. „Ale není v jejich možnostech tam být neustále. Po sklizení řepky možná vyčleníme ještě jednu plochu, aby se ještě navýšila kapacita pro parkování,“ dodává předsedkyně unčovického zemědělského družstva.

Zablokování cest z polí znamená při hledání objízdných tras s těžkou technikou tisícové náklady a citelné zdržení. „Pro zemědělce je to obrovský problém. Přes auta neprojedou a je to pro ně jediná trasa, na druhé straně nemohou vyjet. Je to bohužel prakticky jediná přístupová komunikace,“ upozorňuje starostka.

Pro pohyb rozměrné techniky je tak klíčová dostatečná zóna pro manévrování. „Pivo, které si dáte ke koupání, vzniká u nás na poli. Dejte nám prosím prostor pro práci, přestože vy odpočíváte,“ apelovali před časem zemědělci na sociálních sítích.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Zemědělské družstvo Unčovice

Štítky Doprava, parkování, zákaz stání, koupaliště, Náklo, pískovna Náklo, štěrkovna Náklo, zemědělství, práce, policie, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úspora za parkování, blok pro zemědělce. U koupaliště Náklo komplikují žně neukáznění řidiči  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.